Vitiligo – Ce este Vitiligo si cum se trateaza

Vitiligo este boală care a devenit “vedetă” odată cu Michael Jackson. Om de culoare care pe parcursul anilor a devenit alb. De ce? Mulţi dau vina pe vitiligo.

Ce este vitiligo?

Este o afecţiune care duce la apariţia de pete albe pe suprafaţa pielii, lucru care se întâmplă datorită distrugerii sau slăbirii melanocitelor având ca rezultat pierderea pigmentului. Vitiligo, la fel ca Lupus este o afecţiune a sistemului autoimun. Încă nu se ştie exact ce provoacă aceasta autoimunitate, însă se fac cercetări.

Persoanele afectate de această afecţiune au un sistem imun care acţionează împotriva celulelor pigmentare, fiind considerate corpuri străine.

Ce este melanina?

Este pigmentul maroniu din pielea şi părul animalelor verterate.

Cum recunoşti afecţiunea vitiligo?

În prima fază vor apărea pete albe pe piele. Textura va fi normală, însă se poate să apară uneori şi mâncărimi. De obicei, petele apar doar pe o anumită parte a corpului, stânga sau dreapta, fie se limitează doar la una sau câteva zone. Există şi varianta ca vitiligo să apară în ambele părţi ale corpului, fiind cea mai comună formă de dispunere.

Unde apare cel mai des vitiligo?

Nu se cunosc încă motivele, însă zonele cele mai frecvent afectate sunt fața, picioarele, articulaţiile, degetele, genunchii şi organele genitale. Există o teorie conform căreia aceste zone sunt zone cu cele mai multe terminaţii nervoase, fiind afectate cu predilecţie.

Evoluţia afecţiunii Vitiligo

Sunt pacienţi cărora unele pete se pigmentează spontan, fără tratament, dar sunt şi pacienţi la care apar alte pete în timp sau cele deja existente se măresc.

Vitiligo este contagios?

Vitiligo nu este o boală care se transmite. Experţii spun că doar cei susceptibili genetic pot dezvolta vitiligo.

Vitiligo se tratează?

Este dificil de tratat, perioada unui tratament fiind destul de mare până la 6 luni pentru a putea vedea mici rezultate.

În tratamentul vitiligo se pot folosi creme cu steroizi, tehnologii precum Narrow Band UVB (ultraviolete de tip B de bandă îngustă), sau poate imunomodulatoarele.

În funcţie de reacţiile fiecăruia, tratamentul poate avea un rezultat vizibil în 3-5 luni, dar uneori poate depăşi chiar şi 8 luni.

Vitiligo este o boală cosmetică sau fatală?

Nu este o boală de natură cosmetică, dar nici o afecţiune fatală. Reversul acestei afecţiuni poate fi o dereglare psihică, având în vedere efectele emoţionale şi sociale ale vitiligo.

Ce este o cremă cu steroizi topici?

Astfel de creme au diferite concentraţii şi se găsesc sub următoarele mărci: Elacon, Clobetasol, Descort, Cyclocort, Pramasone şi Tridesilon. Steroizii sunt folosiţi în în repigmentarea pielii în mod deosebit în fazele incipiente ale blii, când sunt zone mici de tratat. Steroizii pot subţia şi deteriora pielea, astfel că pacientul trebuie monitorizat. Cremele pe bază de steroizi nu sunt recomandate pentru perioade lungi pentru că au efecte secundare.

După repigmentare efectul va fi permanent?

Tratamentele pentru vitiligo sunt deocamdată numai pentru a trata efectul afecţiunii vitiligo şi nu pentru a trata cauza. Există pacienţi cărora nu li s-au mai depigmentat un pigment care a reuşit să fie repigmentat, dar în acelaşi timp sunt şi pacienţi care au semnalat reapariţia acestora.

Atenţie la copiii cu vitiligo:

Copiii sunt cei mai predispuşi la afecţiunile psihologice în cazul vitiligo. Există posibilitatea, în cazuri grave să se ajungă la automutilare, iluzii legate de piele sau hipocondrie. Se pot simţi stigmatizaţi faţă de ceilalţi copii şi atunci frustrările să se restrângă asupra comportamentului lor. Supravegheaţi-vă copiii şi apelaţi la sprijinul unui medic psiholog dacă veţi considera că e cazul.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment