Ce diferenţe sunt între Şampanie şi Prosecco

Prosseco

Diferenţele dintre Şampanie şi Prosecco

Şampania şi Prosecco fac parte din aceeaşi categorie, vin spumant. Caracteristicile lor generale sunt asemănătoare, însă fiecare prezintă particularităţi deoarece sunt obţinute prin procedee diferite, au gustul şi aroma distincte, iar ocaziile la care acestea se servesc diferă de asemenea.

Şampania – originară din Franţa

Denumirea de şampanie vine de la regiunea în care această băutură îşi are originile, şi contrar părerii multora, nu toate vinurile spumante care se găsesc în magazine sunt cu adevărat şampanie, deşi ele poartă această denumire generică.

Şampania autentică, un vin cu tradiţie de secole, poate fi obţinută doar din trei soiuri de struguri, Pinot Noir, Pinot Meunier sau Chardonnay, crescuţi în Franţa, în regiunea Champagne. Procesul de fabricare al şampaniei presupune o a doua fermentare, care se produce după turnarea în sticlă. Fermentarea naturală are loc în prezenţa unei cantităţi precise de zahăr şi drojdie, iar maturarea şampaniei se face după cel puţin un an şi jumătate, sau trei ani pentru vinurile obţinute dintr-o recoltă foarte bună.

Ulterior fermentării este necesară înlăturarea impurităţilor prin agitarea o dată sau de mai multe ori pe zi a sticlei, aducând-o treptat în poziţie verticală şi cu dopul în jos, lucru care se face manual sau folosind procedee automate şi care durează câteva săptămâni. Şampania este destinată ocaziilor deosebite, e recomandată consumarea ei alături de mâncăruri precum sushi, creveţi, stridii sau brânzeturi, precum Brie sau Camembert afumat.

Metoda elaborată de obţinere a şampaniei este unul din motivele pentru care băutura este extrem de renumită, dar şi la fel de scumpă, deci inaccesibilă pentru majoritatea oamenilor.

Prosecco – vin spumant italian

ProssecoProsecco, pe de altă parte, este un vin spumant mult mai accesibil, care, în funcţie de cantitatea de zahăr conţinută, poate fi brut, extra-sec sau sec, spre deosebire de şampanie, care poate fi şi dulce sau demi-dulce. Prosecco e caracterizată de simplitatea aromelor fructate de măr verde, piersică sau caisă şi de nivelul de aciditate, care poate varia în funcţie de tipul vinului de la uşor la foarte acidulat.

Prosecco îşi are originea în Italia, într-un sat cu acelaşi nume care în prezent face parte din oraşul Trieste, şi este un vin alb ce poate fi obţinut din mai multe soiuri de struguri, în principal Glera (sau prosecco). Pentru a rezulta acest vin spumant este de asemenea necesară o a doua fermentare, însă spre deosebire de cea a şampaniei, aceasta se produce în recipiente mari de oţel inoxidabil, iar lichidul este îmbuteliat sub presiune. Metoda mai uşoară de obţinere este şi cea care îi oferă vinului un preţ mai accesibil decât cel al şampaniei, costul fiind influenţat şi de gradul de aciditate, cu cât mai spumant, cu atât mai scump este vinul.

Spre deosebire de şampanie, care este cu atât mai bună cu cât este maturată mai mult timp, Prosecco este cu atât mai bun cu cât este consumat mai rapid, şi poate fi folosit la obţinerea unor cocktail-uri împreună cu sucuri citrice şi alte băuturi alcoolice, asemenea şampaniei.

Prosecco poate înlocui cu succes şampania, chiar şi la ocazii speciale dată fiind diferenţa mare de preţuri, o sticlă de prosecco putând varia între câteva zeci şi câteva sute de lei pentru cele deosebite, în timp ce o sticlă de şampanie “de la mama ei” pleacă de la câteva sute de lei şi poate ajunge la câteva mii de euro.

Sursă foto: wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment