Ulcerul de gambe – Cauze si tratament

Ulcerul de gambe – Cauze si tratament

Ulcerul de gamba consta dintr-o ulceratie tumefiata cu expunerea tesutului subiacent. Pot fi de forme, marimi si culori diferite. Ulcerul de gamba apare de regula datorita unei circulatii venoase deficitare de la nivelul membrelor inferioare. Ulcerele venoase pot fi dureroase, provocand mancarimi, usturimi si chiar tumefiere la membrul afectat.

Ulcerul venos poate prezenta edeme, depigmentarea tegumentelor perilezionale, puncte mici rosii la nivelul membrelor.

Investigatii:

Pentru a stabili diagnosticul de ulcer venos se recomanda consultul medicului specialist si un examen Doppler venos. Testul presupune determinarea presiunii sanguine la nivelul fiecarui membru, la nivelul gleznei si compararea valorilor cu presiunea de la nivelul membrelor superioare. Daca valorile sunt comparabile, pot arata daca exista sau nu insuficienta arteriala.

Tratament:

Primul pas este dezinfectia ulcerului cu solutie salina si apa calduta, avand grija ca tesuturile moarte sa fie indepartate. Al doilea pas este pansarea ulcerului cu un bandaj simplu, care va ajuta la vindecarea rapida. Dupa ce ulcerul se va mai vindeca, se va folosi un pansament elastic pentru a imbunati circulatia locala si poate grabi vindecarea.

Medicamente: in cazul ulcerului venos se poate face tratament cu antibiotice la recomandarea medicului timp de 7 zile.

La fel ca in cazul circulatiei deficitare, se recomanda ca in timpul somnului picioarele sa stea ridicate fata de pozitia corpului, alimentatia trebuie sa fie una sanatoasa, consum minim de 2 litri de apa pe zi, renuntarea la alcool si fumat, masaj pentru stimularea circulatiei.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment