Tulburari obsesive – Simptome si tratament pentru tulburarea obsesiv-compulsiva

Tulburari obsesive – Simptome si tratament pentru tulburarea obsesiv-compulsiva

Obsesia reprezinta o tulburare a vointei care se manifestă prin idei fixe, prin dorinta irezistibila de a face un act determinat, bolnavul fiind constient de caracterul anormal al actiunilor sale; imaginea sau ideea inadecvata care revine neincetat in campul constiintei, staruitor si anormal; preocupare chinuitoare. (DEX)
Caracteristicile obsesiilor: sunt repetitive, cele mai multe dintre ele nedorite si foarte greu de controlat. Se pot manifesta sub forma unui singur cuvant, a unei propozitii sau a unei fraze, dar pot lua si forma unei imagini suparatoare. Cand apare pentru prima oara, obsesia nu este acceptata, individul va incerca sa o suprime sau sa o blocheze. Aceasta este o reactie fireasca, insa studiile arata ca suprimarea oricaror ganduri determina reintoarcerea lor mai frecventa. Exista teorii care sustin existenta unor predispozitii spre a dezvolta o tulburare obsesiva.
Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este o tulburare psihologica si neurologica cand o persoana are fie ganduri si/ori actiuni compulsive ori ganduri obsesive. Persoana respectiva poate suferi de anxietate ori depresie severa ca si rezultat al nivelului de compulsie. Se caracterizeaza prin obsesii si compulsii( comportamente repetitive, intentionate, cu scop, realizate ca raspuns la obsesii, dupa anumite reguli, sau in maniera stereotipa). Exemple de astfel de comportamente: verificarea de multiple ori a aragazului, sau robinetului, spalatul excesiv pe maini, inchisul si deschisul repetat al usii, etc. Medicii cred ca TOC poate incepe oricand, de la varsta prescolara pana la maturitate. In general, semnele apar inainte ca o persoana sa ajunga la 40 de ani. TOC poate fi deseori nerecunoscuta multi ani.
Simptomele cel mai des intalnite ale TOC sunt: teama de bacterii, teama de pierdere a controlului, teama de tendinte agresive, petrecerea orelor in sir facand ceva sa iasa perfect, facerea excesiva a unui singur lucru, gandurile interzise.
Tratamentul in tulburarea obsesiv-compulsiva este medicamentos, cu anafranil sau phenelzina, si in special psihoterapeutic. Pacientii obsesiv-compulsivi raspund bine la psihoterapie, cu imbunatatiri semnificative. In general psihoterapia cognitiv-comportamentala da rezultate in 60-75% din cazuri. Psihoterapia este de lunga durata sau durata medie si in caz de agravare insuportabila a simptomelor compulsive pacientul necesita spitalizare.

TIPS: Daca ai aceste simptome, ia legatura cu un specialist! Medicul tau de familie iti poate recomanda unul.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment