Tu și copilul tău – Cum îi dezvolți stima de sine copilului tău
Mi se întâmplă des să merg pe stradă și să văd niște mame îngrozitoare, cu un comportament demn de filmele de groază. Cândva mi s-a spus să încerc să văd dincolo de un comportament superficial și să înțeleg de ce unii oameni aleg greșit. Probabil că acești părinți-monștri au fost la rândul lor în postura propriului lor copil.
Vă propun următorul test:
Imaginați-vă că sunteți un copil de 3-4 ani, într-o cameră și că un adult țipă, vorbește urât și vă spune că nu sunteți în stare de nimic, tot ce ați făcut este greșit sau mai grav, vă spune cum alți copii sunt mai buni în orice. Un astfel de copil poate reacționa în două feluri diferite: fie se retrage și va avea o stimă de sine foarte scăzută, fie se va înfuria și va trânti tot ce prinde în mână. Un copil traumatizat psihic, va deveni un adult cu carențe de comportament, care la rândul lui, cu sau fără voia sa, va adopta același comportament față de persoanele dragi.
În schimb, dacă aceluiași copil îi vei spune că ești mândru de ceea ce face, dacă îl feliciți și îl încurajezi, dar mai ales dacă îi vei spune că îl iubești și că este cea mai importantă persoană din viața ta, atunci vei avea certitudinea că o să crești un copil sănătos, cu stimă de sine ridicată, dar mai ales încrezător în tot ceea ce va face.
Copiii nu au capacitatea de a înțelege atitudinea nepotrivită a adulților și vor crede întotdeauna că ei sunt de vină, așa că transpune-te de fiecare dată în locul lui și vezi ce reacții ai avea tu.
Când un copil greșește nu țipa la el și nu-l pedepsi. Ia-l de mână și explică-i unde a greșit și de ce nu trebuie să mai repete greșeala, oferă-i explicații plauzibile, nu-i spune doar că nu are voie.