Tratamente și tendințe în estetica dentară

Estetica dentara

Dacă stomatologia tradițională se axa exclusiv pe prevenirea, diagnosticarea și tratarea bolilor orale, noile proceduri iau în considerare și estetica dentară concentrându-se pe îmbunătățirea aspecului dinților, cât și al zâmbetului unei persoane. De exemplu, plombele dentare sunt o procedură uzuală utilizată pentru tratarea dinților cariați. Anterior, cele mai multe plombe erau compuse din amalgam, aur sau alte materiale care se vedeau sub forma unor pete întunecate pe dinți. Astăzi, plombele dentare se situează în categoria stomatologiei cosmetice deoarece se pot selecta plombe din porțelan sau din compozit care se potrivesc îndeaproape culorii dinților, menținând astfel un aspect natural.

Reabilitarea esteticii dentare se poate obține prin proceduri ca:

1. Detartraj supra și sub gingival

Îndepartarea tartrului se face printr-o metodă terapeutică numită detartraj. Acesta poate fi realizat în doua moduri:
– cu instrumentar acționat manual
– cu ultrasunete.
Cel mai des întalnit este detartrajul cu ultrasunete care are o acțiune netraumatizantă asupra dinților și gingiilor.

2. Microabraziune (air-flow)

Este un tratament de prevenire și îngrijire a dinților care se realizează cu ajutorul unui aparat ce generează un jet de aer+apă+bicarbonat de sodiu, cu o presiune forte mare, jetul fiind proiectat atât pe suprafețele dentare, cât și în zonele interdentare și subgingivale. Jetul îndepărtează foarte eficient petele și tartrul existent pe suprafața dentară.

3. Albire dentară

Există două modalități principale de albire a dinților:

– Albirea la domiciliu cu geluri care se aplică în gutiere de albire
– Albirea în cabinet cu lampa cu accelerator de albire

Dezavantajul albirii la domiciliu este că, pentru rezultate evidente, tratamentul poate dura pana la 10 zile si nu este la fel de eficientă ca albirea în cabinet. Albirea dinților cu lampa cu accelerator de albire constă într-o ședință de cel mult o oră, iar avantajul este că la finalul ședinței dinții vor fi cu 5-10 nuanțe mai albi decât înainte.

4. Fațetarea dentară

Fațetele dentare sunt lucrări proteice, confecționate din ceramică, care acoperă doar partea exterioară, vizibilă, a dintelui. Aceste pot rezolva mai multe tipuri de probleme:
– Colorații inestetice
– Carii mci sau defecte de smalț
– Apariția de spații între dinți (strungăreața)

5. Coroane dentare ceramice

Coroanele ceramice sunt cea mai bună soluție pentru refacerea distrucțiilor dentare ce nu mai pot beneficia de tratament prin obturații fotopolimerizabile.

Există mai multe tipuri de coroane ceramice:
– Coroane integral ceramice (sunt cele mai estetice coroane deoarece nu au un schelet metalic)
– Coroane ceramice pe schelet de zirconiu (zirconiul având culoarea albă este mult mai estetic decât metalul, având totodată o rezistență deosebită)
– Coroane ceramice pe schelet de aur (sunt indicate datorită calității aliajului de aur care nu corodează niciodată spre deosebire de alte metale)
– Coroane metalo-ceramice cu aliaj nenobil (sunt inferioare din punct de vedere estectic, dar sunt net superioare coroanelor acrilice sau din compozit)

6. Obturații de culoarea dintelui

Având la dispoziție o gamă largă de nuanțe și tonuri, obturațiile fotopolimerizabile din material compozit sunt extrem de estetice, plombele respectând culoarea naturală a dintelui.

7. Grefe de țesut moale

Grefa gingivală sau grefa de țesut moale este utilizată pentru a acoperi rădăcinile descoperite în urma retracției gingivale. Această procedură parodontală poate reduce efectele unei viitoare retracții gingivale, protejează rădăcina de carii, reduce hipersensibilitatea dentară, precum și pierderile de masă osoasă.

8. Chirurgia estetică a gingiilor

Chirurgia plastică gingivală face posibilă remodelarea și repoziționarea rozului gingival. În acest mod, se rezolvă problema unui contur gingival neregulat și asimetric, cât și cea a unui zâmbet care expune prea mult gingia, permițând și alungirea unor dinți scurți și inestetici.

Estetica dentara

Sursă foto: galleryhip.com

9. Bijuteriile dentare

Bijuteriile dentare sunt accesorii de tipul pietrelor sau al metalelor prețioase, fixate pe dinți cu ajutorul unui material special. Procedura este nedureroasă, iar în cazul în care pacientul dorește să renunțe la bijuterie, aceasta se poate îndepărta fără probleme și fără consecințe negative asupra dintelui.

10. Remodelarea smalțului

Remodelarea smalțului dentar reprezintă conturarea smalțului dinților prin eliminarea muchiilor ascuțite și a caracteristicilor inegale ale dinților. Acest procedeu are ca scop îmbunătățirea aspecului general al dinților și al zâmbetului prin corectarea unor defecte care atrag privirea, cum ar fi un dinte mai lung decât ceilalți sau o evidentă suprapunere sau rotația a dinților din cauza aglomerării.

11. Stripping dentar

Stripping-ul dentar este una din cele mai noi proceduri de estetică dentară. Stripping-ul reprezintă îngustarea dinților prin șlefuire a unui strat subțire de smalț la nivelul zonelor prin care dinții intră în contact unul cu celălalt. Este urmat de finisarea și lustruirea suprafețelor de smalț, apoi de aplicarea unor soluții/geluri fluorurate pe zonele dentare asupra cărora s-a intervenit ca masură de prevenire a cariilor.

Cosmetica dentară oferă o paletă largă de opțiuni oamenilor care sunt nemulțumiți de zâmbetul lor. Dacă vă numărați printre acești oameni, nu ezitați să apelați la un medic stomatolog specialist pentru realizarea unui plan de tratament personalizat în vederea înfrumusețării zâmbetului dumneavoastră.

Dr. Emil Barbu

3D Dental, București

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment