Tratamente de intinerire – Afla cum poti fi mai tanara cu ajutorul toxinei botulinice

Tratamente de intinerire – Afla cum poti fi mai tanara cu ajutorul toxinei botulinice

Daca iti doresti sa arati mai tanara fara sa recurgi la chirurgia estetica, toxina botulinica poate fi una dintre alte trei variante pe care Dr. Cristian Nitescu ti le recomanda.

Iata tot ce trebuie sa stii despre toxina botulinica:
Ce este toxina botulinica? Ce presupune?

Toxina botulinica este o substanta produsa de o bacterie (Clostridium botulinum), o proteina  neurotoxica, ce blocheaza transmiterea impulsului nervos la muschi, producand o denervare partiala si reversibila. Tratamentul a fost aprobat initial pentru blocarea musculaturii perioculare (tratamentul blefarospasmului si strabismului), pentru ca ulterior sa inceapa utilizarea in scopuri estetice. La ora actuala exista cateva forme de prezentare, apartinand mai multor firme producatoare.

Indiferent de scopul utilizarii, tratamentul presupune injectarea in zona vizata cu un ac foarte subtire a unor cantitati foarte mici. Injectarea nu este dureroasa, poate aparea o senzatie usoara de usturime sau discofort, motiv pentru care se poate aplica un anestezic local sub forma de crema inainte de procedura.

In ce zone se poate utiliza? Care sunt efectele toxinei botulinice? Cat dureaza?

Toxina botulinica se poate utiliza in scopul infrumusetarii – tratament de intinerire vizand stergerea ridurilor din zonele : frunte, perioculare (bine cunoscuta “laba gastii”), periorale, mentoniere. In aceste cazuri, se va injecta o cantitate mica (planificata in functie de zona, de adancimea ridului, tipul de musculatura ce actioneaza zona respectiva precum si pe baza experientei chirurgului plastician), direct in rid, ceea ce va produce “paralizia” musculaturii subiacente si implicit disparitia ridului sau in cazul in care acesta este adanc, ameliorarea aspectului sau.

De asemenea, toxina se poate folosi pentru tratamentul benzilor formate de muschiul platysma hiperactiv (acele corzi musculare vizibile la nivelul gatului, la unele persoane). Efectul injectarii acesteia in corzi este asemanator: scade forta muschiului, il “paralizeaza”, ceea ce duce la stergerea partiala/totala a acestor benzi.

Injectarea planificata strategic la nivelul sprancenelor, poate realiza un efect de ridicare usoara a acesteia si spori luminozitatea privirii, intinerind figura. Aceasta insa nu poate fi realizata la orice persoana, depinand de aspectul si pozitionarea sprancenelor fata de musculatura subiacenta.

O utilizare mai putin cunoscuta la noi este injectarea de toxina botulinica in scop antiperspirant – in axila, talpi, oricum este de retinut, ca aceste zone sunt foarte sensibile la anumite persoane, astfel ca, disconfortul in timpul procedurii poate fi usor mai mare, chiar daca s-a utilizat un anestezic topic. In aceste cazuri este blocata aparitia transpiratiei (efectele fiind direct pe glandele sudoripare).

Indiferent de scopul utilizarii, efectele se instaleaza treptat: imediat se va vedea o ameliorare, urmand ca maximul –rezultatul final sa se atinga intre 3-4 si 7 zile. In functie de organism, de zona vizata si de cantitatea adminstrata, viteza de metabolizare variaza, astfel ca, efectul are o durata intre 6-9 luni. Administrarile repetate au efecte cumulative, observandu-se o ameliorare a ridurilor din zonele respective, chiar dupa scaderea sau trecerea efectului. Administrarile pe parcursul mai multor ani, pot duce la un grad de atrofie a musculaturii vizate.

Pre si post tratament
Nu exista restrictii propriu-zise pre injectare. Trebuie sa evitati aplicarea de cosmetice (fond de ten, pudra, farduri, spray) sau sa le indepartati cu multa apa, inainte de injectare. Dupa procedura, pacientii trebuie sa evite in primele 2-4 ore efortul fizic, expunerea la soare sau temperaturi extreme precum si pozitia ”culcat” (intins). De asemenea, NU trebuie masate zonele injectate, acest lucru putand facilita migrarea substantei in zonele adiacente, scazand astfel efectul sau producand efecte nedorite pe musculatura din jur.

Cine este candidatul ideal? Avantaje si dezavantaje, eventuale riscuri

Candidatii ideali sunt barbati sau femei cu varsta intre 18-65 ani. Nu se administreaza toxina botulinica la femei insarcinate sau care alapteaza sau la persoane cu boli grave.

Avantajele acestei proceduri sunt rezultatele excelente, rapid obtinute, fara durere, timpul de recuperare rapid si adresabilitatea larga. Totusi din pacate, nu orice zona, orice rid se pot trata astfel, aceasta injectare fiind adecvata doar pentru zonele mai sus mentionate. Exista deci dezavantajul, privind faptul ca nu oricine poate beneficia de acest tratament: de exemplu, exista riduri la nivelul fetei – cele nazolabiale sau de la nivelul obrajilor, ce nu pot fi “sterse” astfel.

De asemenea, nu este indicata administrarea acestei substante la pacienti cu infectii ale pielii (foliculite, acnee, herpes, etc). O alte problema o reprezinta persoanele cu ten alergic: au fost constatate de-a lungul timpului alergii manifestate in anumite cazuri local (rash, eritem, edem, prurit) sau general (reactii severe cu aparitia problemelor respiratorii), potential amenintatoare de viata.

Exista de asemenea riscul migrarii substantei cu efecte locale vizibile sau producerea de asimetrii.

In concluzie, e important ca injectarea sa fie realizata de un chirurg plastician cu experienta in domeniu, un bun profesionist.

Dr. Cristian Nitescu

Pentru intrebari sau programari, il puteti contacta pe Dr. Cristian Nitescu la adresa noastra de e-mail: [email protected] sau puteti suna aici.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment