Tratament de intinerire – Afla cum poti fi mai tanara cu ajutorul acidului hialuronic

Tratament de intinerire – Afla cum poti fi mai tanara cu ajutorul acidului hialuronic

Ce este acidul hialuronic? Cum functioneaza?
Acidul hialuronic este o substanta (un glicozaminoglican) proprie organismului uman, cu larga distributie in cadrul acestuia, in special in ochi, cartilaje si lichid sinovial. La ora actuala, exista insa si acid hialuronic de sinteza, produs de diverse companii, intr-o varietate larga de presentari, numite “fillere” . Acesta este folosit in tratamente de infrumusetare: stergerea/atenuarea ridurilor, marirea de buze, hidratarea tenului, remodelare contur facial, imbunatatirea aspectului cicatricilor adanci, tip “sant”.

Principiul de functionare este urmatorul: moleculele de acid hialuronic sunt injectate in functie de tipul de tratament in diverse straturi ale pielii, unde atrag molecule de apa, datorita proprietatilor hidrofile, astfel realizandu-se cresterea in volum/grosime a zonei respective, practic umplerea ei.

In ultimii ani, tot mai multe reprezentante ale sexului frumos si din ce in ce mai mult chiar si barbatii, solicita proceduri de intinerire la nivel facial. Aceasta este una din utilizarile frecvente ale acidului hialuronic. In acest scop, firmele producatoare pun la dispozitie o gama larga de produse injectabile pe baza de acid hialuronic. Ceea ce difera insa dela un produs la altul nu este doar producatorul, ci si ingredientele – combinatiile acidului cu alte substante – si vascozitatea substantei. Aceasta ultima proprietate este extrem de importanta fiind cea care determina tipul de injectare al acidului.

Simplificat, exista in principiu 4 categorii de injectabile pe baza de acid hialuronic:
–    Cu vascozitate foarte scazuta, extrem de fluid – pentru hidratarea tenului
–    cu vascozitate scazuta – pentru riduri superficiale
–    cu vascozitate medie – pentru riduri profunde sau pentru marirea de buze, ameliorarea aspectului cicatricilor deprimate
–    cu vascozitate crescuta – foarte dens – pentru remodelare contur facial, accentuare pometi…etc

De asemenea, este important de stiut, ca majoritatea acestor injectabile contin un anestezic, pe langa acidul hialuronic si alte substante si se prezinta gata introduse in seringi speciale, cu ace foarte fine, ce fac injectarea extrem de usoara atat pentru medic cat si nedureroasa pentru pacient.

Cui se adreseaza?

Candidati pentru acest tip de tratamente de infrumusetare sunt persoane peste 18 ani, ce doresc sa arate mai bine prin stergerea ridurilor.
Exista desigur si contraindicatii: se recomanda a nu se realiza injectari cu acid hialuronic la paciente in timpul sarcinii, alaptarii, daca pacientii sufera de alergii multiple sau dovedite la acid hialuronic, daca au acnee sau infectii herpetice active pe zonele vizate, la persoane cu boli grave in cadrul carora se pot produce sangerari semnificative, cu probleme de coagulare, cu boli ale tesutului conjunctiv (asa numitele colagenoze de ex lupus, sclerodermie…etc) sau afectiuni ale sistemului imun (cancer, HIV).

In ce consta procedura de intinerire? In ce zone se poate aplica?

Procedura este urmatoarea: pacientul vine la un consult, ii semnaleaza chirurgului plastician zonele care il deranjeaza. Urmeaza o evaluare realizata de medic asupra starii generale si aspectului fizic al pacientului, apoi recomandarile personalizate de tratament – zonele pe care se va realiza injectarea, tipul de substanta de utilizat, stabilirea cantitatatii aproximative necesara, precum si propuneri privind necesitatea efectuarii unor proceduri suplimentare, astfel ca aspectul final sa fie unul excelent.

Procedura consta in: aplicarea unui anestezic local, topic pe zonele vizate, urmat de injectarea propriu- zisa. Durata tratamentului este in functie de complexitatea sa de la ~30 minute pana la 1 ora/ 1 h ½ .

Hidratarea tenului se poate realiza prin injectarea superficiala a substantei pe fata, gat, dorsul mainilor, decolteu.
Exemple de riduri superficiale posibil de tratat cu acid hialuronic sunt: cele perioculare, tip “laba gastii”, cele periorale sau orice alte riduri extrem de fine atat la nivel facial cat si al gatului.

Acidul hialuronic cu vascozitate medie se poate utiliza in umplerea ridurilor profunde de la nivelul fruntii sau in santurile nazo-labiale, precum si in santul existent la anumite persoane la nivelul barbiei (orizontal, sub buza inferioara), in umplerea unor cicatrici adanci, de dimensiuni mici sau medii, in aproape orice regiune corporala. De asemenea acest tip de acid este utilizat si in conturarea si cresterea de volum a buzelor, pe care am prezentat-o separat intr-unul din articolele precedente.

Acidul hialuronic cu vascozitate crescuta se utilizeaza de obicei in injectare profunda, pentru crearea de volum – accentuarea pometilor, a liniei barbiei, a arcadelor sprancenoase…etc.

Pre si post interventie

Se recomanda ca inainte de interventie pacientele sa indeparteze fardul/ fondul de ten/ pudra de pe zonele vizate.
Dupa interventie se recomanda efectuarea de masaj pentru omogenizare, in anumite cazuri, masaj ce se va efectua conform indicatiilor medicul chirurg estetician. De asemenea se recomanda aplicarea de comprese reci (gheata) pe zone pentru evitarea edemului si evitarea in primele 24 ore a efortului, a expunerii la soare (primele 3-4 zile) si a medicamentelor ce pot produce sangerare (aspirina) precum si reducerea fumatului.

Cat dureaza efectul?

Fillerele pe baza de acid hialuronic nu sunt permanente. Ele au un efect ce variaza atat in functie de tipul de acid (raportat la vascozitate), cat si de zona in care se utilizeaza si organismul pacientului – reactia si viteza de metabolizare a acestuia, factor ce nu e predictibil. Este important de stiut, ca acidul hialuronic, este metabolizat treptat in organism de o enzima-  hialuronidaza – efectul disparand progresiv, durata totala variaza astfel de la 4-6 luni la 1-2 ani.

Avantaje si dezavantaje
Injectarile de fillere in scopul intineririi au avantajul, ca sunt nedureroase si se obtin rezultate bune foarte rapid, perioada de recuperare fiind extrem de scurta (intre 1-3 zile).
Totusi, exista cazuri in care utilizarea lor nu e eficienta:
–    ridurile extrem de adanci nu se pot umple complet, ci doar atenua,
–    exista persoane cu ten foarte uscat si foarte ridat, la care cantitatile necesare pentru umplerea tuturor ridurilor sunt imense,
–    ele nu reduc ptoza tegumentara, adica aspectul de fata “cazuta” sau pleoape imbatranite, pentru rejuvenare fiind necesare in aceste cazuri interventii chirurgicale precum liftingul facial, cervical sau blefaroplastia
–    faptul ca nu sunt permanente presupune ca o persoana trebuie periodic sa le reefectueze pentru a-si mentine aspectul tanar.

Cel mai important lucru insa, este de cele mai multe ori alegerea chirurgului plastician, deoarece esentiala pentru obtinerea rezultatelor bune este experienta acestuia in alegerea corecta a substantei, adecvate necesitatilor pacientului, precum si injectarea corecta, care influenteaza calitatea si durata efectelor.

Dr. Cristian Nitescu

Pentru intrebari sau programari, il puteti contacta pe Dr. Cristian Nitescu la adresa noastra de e-mail: [email protected] sau puteti suna aici.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment