Trăsăturile unui om prost

Om prost

Un număr tot mai mare de cercetători în psihologie arată că incompetența privează un om prost de abilitatea de a-și recunoaște propria incompetență. Pe scurt, un om prost este prea prost pentru a-și da seama de limitările sale. În mod similar, oamenii plictisitori nu au simțul umorului prea dezvoltat. Acest lucru poate fi responsabil pentru multe dintre problemele societății. Atunci când o persoană nu are competențe în diferite domenii, precum raționament logic, inteligență emoțională, umor sau chiar abilități la șah, persoana în cauză are tendința de a-și evalua aptitudinile din acel domeniu ca fiind peste medie.

În principiu, oamenii inteligenți învață din greșelile pe care le fac de-a lungul timpului și nu le mai repetă. Poate fac altele, însă de fiecare dată învață câte ceva. Un om prost va face în mod repetat aceeași greșeală. Nu va trage linie după fiecare situație în parte pentru a-și da seama unde a greșit. De cele mai multe ori, un om prost este ușor de identificat. Bazându-ne pe 5 trăsături definitorii, putem analiza persoanele din jurul nostru. Uite care sunt aceste trăsături:

Trăsăturile-unui-om-prostLenea
Lenea este o trăsătură definitorie fiindcă explică potențialul neexploatat al unei persoane. În timpul pe care îl pierde un om prost nefăcând ceva semnificativ, ar putea să-și dezvolte cunoștințe în diferite domenii, să exerseze anumite abilități pentru a deveni cel mai bun în ceea ce face, să facă mișcare pentru o viață mai longevivă și mai sănătoasă și multe alte activități care ar putea duce la bunăstare pe toate planurile.

IQ-ul scăzut
În general, se fac referințe la persoanele cu un IQ scăzut ca fiind proaste, iar cele cu IQ-ul ridicat sunt văzute ca fiind inteligente. Cercetătorii au dovedit că, pentru a obține orice fel de rezultate în domenii diferite, trebuie să ai IQ-ul la minim valoarea 90.

Inteligența emoțională scăzută
Unii specialiști au ajuns la concluzia că inteligența emoțională (EQ) este responsabilă pentru realizări și succese. Persoanele care au această trăsătură la nivel redus dau dovadă de impulsivitate, se enervează repede, nu își pot controla diferite impulsuri și nu pot empatiza cu cei din jur. Vestea bună este că această inteligență emoțională poate fi educată.

Exprimarea incorectă
Atunci când cel cu care vorbești nu știe cum se scrie corect „creează”, zice „Vroiam și eu să merg la masă cu voi” sau nu înțelege de fiecare dată ideile inovative pe care le ai, înseamnă că nu ți-ai găsit tocmai persoana potrivită pentru a purta o discuție. Dacă aceste probleme nu ți-au sărit în ochi până acum, îți poți continua liniștit discuția. Însă dacă te deranjează, la ce soluții poți apela? Îl poți corecta de fiecare dată, deși nu va ține minte niciodată, sau poți evita să mai porți discuții cu o astfel de persoană, pentru a nu ți se părea că o zi are mai mult de 24 de ore.

Ignoranța
Nu spune nimeni că trebuie să știi să răspunzi la toate întrebările, însă când îți dai cu părerea atunci când nici nu știi cu ce se mănâncă subiectul conversației, nu dai dovadă de inteligență. Părerea formulată inteligent poate veni doar în urma documentării unui subiect și nu pentru că ai visat tu aseară cum se rezolvă enigmele universului.

Cum eviti un om prost?
Din păcate, vei observa că sunt oameni proști oriunde vei merge. Mereu va fi cineva care va avea cel puțin 2 dintre „calitățile” enumerate mai sus. Fie că ieși seara în club, sau că trebuie să cumperi ceva de la supermarket, vei avea șanse semnificative să dai peste un prost. Ideal este să știi cum să-l eviți, pentru a nu te indispune. În fond, nici nu ar trebui să dai o importanță atât de mare acestui lucru. Dacă vei încerca să îi îndrepți comportamentul unui om prost și nu va funcționa, sfatul este să folosești timpul acela pentru a-ți îmbunătăți propriile abilități.

Sursa foto: twitter.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment