Tradiții de nuntă – Află ce trebuie să faci la nunta ta

Tradiții de nuntă – Află ce trebuie să faci la nunta ta

Românii au multe tradiții, care s-au mai pierdut ce-i drept, însă dacă îți dorești o nuntă ca odinioară, noi ți-am pregătit o listă întreagă de obiceiuri străvechi.

1. Pețitul: tradiția spune că mirele, înainte să-i ceară mâna miresei, trebuie să se ducă înainte la părinții fetei și să le ceară consimțământul. Dacă aceștia au fost de acord, abia apoi se poate stabili data nunții.

2. Inelul de logodnă: după ce părinții și viitoarea mireasă și-au dat acordul pentru nuntă, mirele trebuie să-i ofere fetei un inel de logodnă. Acesta se poartă pe degetul inelar de la mâna stângă, despre care se spune că face legăturac cu inima.

3. Ploconul: este un cadou oferit celor pe care mirii și-i doresc nași. Ploconul este alcătuit dintr-un coș, care trebuie să conțină o găină sau un pui,  o sticlă de vin sau șampanie, grâu, ulei și zahăr. Dacă nașii primesc cadoul, înseamnă că și-au dat acordul pentru acest rol.

Newlyweds cutting wedding cake4. Cavalerii și domnișoarele de onoare: cavalerii sunt de regulă prietenii mirelui, iar domnișoarele de onoare au rolul de a ajuta mireasa în cea mai importantă zi din viața ei.

5. Bărbieritul mirelui: bărbieritul mirelui se face de unul dintre cavalerii de onoare, având ca semnificație transformarea lui din flăcău în bărbat. Mirele trebuie să țină sub talpă o sumă de bani și dacă îi vor fi furați de cavaleri, mirele rămâne nebărbierit.

6. Gătitul miresei: se face în paralel cu bărbieritul mirelui. La gătitul miresei participă mama, surorile, nașa și domnișoarele de onoare, având rolul de a o ajuta să se îmbrace și să aranjeze pentru eveniment.

7. Voalul miresei: astăzi voalul reprezintă doar un element estetic și se poate purta fie pe față, ca pe vremuri, fie strâns la spate cu ajutorul unei diademe sau în coc.

8. Hora miresei: are loc în fața casei și reprezintă bucuria rudelor și prietenilor de a-i vedea pe cei doi împreună. Soacra mică va împărți mici cadouri invitaților.

9. Turta: nașa trebuie să rupă o turtă deasupra capului miresei, pe care o va împărți apoi invitaților. Se spune despre cei care vor gusta din turtă că vor fi fericiți tot anul, așa cum sunt mirii în ziua nunții.

10. Verighetele: este un obicei cu originile din Egiptul Antic și reprezintă dragostea dintre cei doi. Verigheta se poartă pe același deget cu inelul de logodnă.

11. Călcatul pe picior: se spune că primul care îl va călca pe celălalt pe picior la intrarea în biserică va conduce în căsnicie.

12. Mărturiile: sunt 5 bomboane oferite invitaților de către miri și reprezintă sănătatea, fertilitatea, fericirea, viață lungă și bogăția.

13. Orezul: după cununia civilă și slujba de la biserică, invitații aruncă cu orez spre miri pentru a-și manifesta dorința de a avea o viață îmbelșugată și împlinită.

14. Valsul miresei: este dansul cu care mirii încep petrecerea. Această tradiție este poate cea mai respectată în zilele noastre, mirii luând chiar lecții de dans.

15. Furatul miresei: poate fi un moment destul de amuzant. Mireasa va fi furată de către cavalerii de onoare, care vor cere o răscumpărare fie în bani, fie printr-o pedeapsă pentru mire.

16. Tortul de nuntă: Mirii sunt cei care trebuie să taie prima felie de tort. Este primul lucru care îl vor face împreună.

17. Aruncarea buchetului: Mireasa trebuie să-și arunce buchetul de flori către femeile necăsătorite. Se spune că aceea care îl va prinde va avea noroc în dragoste.

18. Aruncarea jartierei: dacă mireasa își aruncă buchetul, mirele trebuie să-i scoată jartiera miresei și să o arunce către tinerii necăsătoriți. Se spune că acela care prinde jartiera urmează să se căsătorească.

19. Scoaterea voalului: spre sfârșitul petrecerii, nașa îi va scoate voalul miresei și îi va pune un batic roșu. Baticul reprezintă schimbarea miresei din fată în femeie. Mireasa la rândul ei, va oferi voalul celei care a prins buchetul de flori.

20. Ciorba de potroace: la sfârșitul petrecerii, se oferă ciorbă de potroace invitaților pentru a se drege după băutură.

21. Trecerea pragului: mirele trebuie să treacă pragul casei ținând mireasa în brațe.

22. Luna de miere: este perioada în care proaspeții căsătoriți își petrec cele mai frumoase momente într-un loc ales de ei.

Tu ce obiceiuri vei păstra la nunta ta?

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment