Totul despre hepatita B și D și ciroza hepatică

Hepatita B și D este una dintre cele mai întâlnite boli infecțioase din lume. Când o persoană suferă de hepatita B cronică, virusul se înmulțește și atacă toate celulele hepatice lent, pe parcursul timpului. Virusul hepatic B duce la boala hepatică, inclusiv ciroză/fibroză, cancer hepatic sau insuficiență hepatică, toate deteriorând capacitatea ficatului de a funcționa sau regenera.

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe, cu o funcție importantă în corp. Acesta funcționează precum o baterie în organism, menținându-l curat și sănătos. Ca parte a sistemului digestiv, ficatul asigură energia și capacitatea de stocare a organismului: descompune și transformă zahărul, grăsimile și proteinele în energie, luptă împotriva infecțiilor, filtrează și elimină toxinele din sânge, produce bila care ajută la digerarea grăsimilor, stochează zahărul, vitaminele și mineralele.

Hepatita D (hepatita delta) este o infecție acută sau cronică a ficatului, fiind cauzată de acest virus mic delta. Virusul este de fapt un parazit care nu poate crește decât în asociere cu virusul hepatic B. O persoană poate fi infectată încă de la început cu această combinație de virus hepatic B asociat cu virusul D, dar există posibilitatea ca organismul să fie infectat și ulterior cu virusul D, fiind o suprainfecție într-o formă agresivă.

Care sunt simptomele virusului hepatic B și D?

Hepatita B acută se poate manifesta după aproximativ 12 săptămâni de la infectare, însă la majoritatea copiilor și adulților, nu apar niciun fel de simptome. Acesta este motivul pentru care hepatita B și D reprezintă un grad atât de mare de infectare. În tot acest timp, persoanele infectate pot transmite și altor persoane sănătoase virusul B și D. De aceea este important să vă faceți testul pentru depistarea virusului VHB, cu atât mai mult dacă aveți relații intime fără prezervativ.
Simptomele inițiale pot fi similare cu cele ale gripei, precum febra, dureri articulare, lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături, oboseală, îngălbenirea ochilor sau durere abdominală.

Cea mai mare problemă la pacienții care suferă de hepatită cronică B este că rămân asimptomatici (nu se manifestă niciun simptom care să te trimită la medic). În timp, boala se poate transforma în ciroză.

Cum se transmite virusul hepatitei B și D?

Virusul hepatic B se transmite prin contactul cu sângele sau alte fluide ale unei persoane infectate (secreții, lapte, salivă). Riscul de a fi contaminat cu acest virus este și mai mare dacă:
– aveți relații intime fără să vă protejați de fiecare dată
– dacă aveți deja o altă boală cu transmitere, precum chlamidia sau gonoree
– dacă locuiți împreună cu o persoană infectată
– dacă ați primit sânge prin transfuzii înainte de 1972
– dacă folosiți în comun cu alte persoane ace pentru piercing, acupunctură, tatuaje,care pot fi contaminate.

Hepatita B nu se transmite prin alimente, apă, simplu contact (strângere de mână, atingere, îmbrățișare), contactul cu lacrimile sau transpirația bolnavului.

În ceea ce privește virusul hepatic D, lucrurile sunt mai complicate pentru că nu există soluții terapeutice la fel de multe ca în cazul virusului hepatic B. În România există doar interferonul ca soluție terapeutică, fiind un tratament agresiv și care necesită supraveghere medicală constantă.

Pentru hepatita de tip D se acționează prin protejarea ficatului cu hepatoprotectoare sau blocarea procesului de fibrozare a ficatului.
Virusul D se transmite la fel ca virusul B.

Cum se pune diagnosticul hepatitei B și D?

Diagnosticul de hepatită se stabilește numai prin teste specifice de sânge, care identifică markerii hepatitei virale B și D.

Hepatita B este extrem de periculoasă, mai ales dacă este netratată la timp și apar complicații cu virusul hepatic D, existând riscul unei ciroze hepatice.

Ciroza hepatică poate fi alcoolică: atunci când se consumă alcool zilnic, timp de 10-15 ani. Consumatorii de alcool cronici, ajung într-un final să aibă ciroză hepatică alcoolică.

Ciroza hepatică secundară infecției cu virusurile hepatitice. Apare la 40% din persoanele care au hepatită cronică virală (virusul B,C,D). Se instalează lent și este determinată de steatohepatita nonalcoolică.

Din păcate, ciroza este o boală care amenință viața, apare atunci când inflamația și țesutul fibrotic deteriorează ficatul și nu există un tratament care să vindece această afecțiune deja instalată. În cazul cirozei, singurul tratament este transplantul de ficat.

mihai-raduUn caz din România care ar trebui să tragă un semnal de alarmă printre tineri și nu numai este Mike Angello, pe numele său real Mihai Radu. Artistul de la Famous Production s-a făcut remarcat prin primul său single Belong to you, însă în ultimele luni a trecut printr-o perioadă de coșmar.

Mihai a fost diagnosticat cu ciroză de gradul patru, hepatita B și D, transplantul de ficat, fiind ultima lui șansă la viață. Mike Angello a intrat de două ori în comă și nu ar fi supraviețuit dacă nu ar fi găsit un donator compatibil în Munchen.

Ceea ce vreau să subliniez este că aspectul fizic al unui om nu este suficient. S-a întâmplat să aud des: „Nu are ce boală să aibă la cum arată!”. Este complet greșit! Există boli, precum hepatita B, C și D, care atacă organismul uman în tăcere.

Mihai Radu a fost norocos, a ajuns la locul potrivit, lângă oamenii potriviți.

Nu uitați să vă protejați de fiecare dată, cu atât mai mult dacă nu aveți relații intime cu o singură persoană, testați-vă împotriva virusului hepatic și HIV înainte să folosiți orice altă metodă de protecție decât prezervativul. De asemenea, vaccinul împotriva hepatitei B vă poate oferi protecție și împotriva virusului D.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment