Reconstrucția zâmbetului: Totul despre fațetele dentare cu Dr. Emil Barbu

fatete dentare

Fațetele dentare ceramice pot corecta sau îmbunătăți aspectul dinților, fie când este vorba despre închiderea spațiilor, fie când dinții au discromii.

Fațetele dentare sunt piese foarte subțiri care se lipesc pe suprafața dinților, fiind o soluție în cazul dinților cu modificări severe de culoare, fisuri, defecte, cu forme anormale sau înghesuiți. Unul dintre cele mai mari avantaje în cazul fațetelor îl reprezintă volumul mic de substanță dentară îndepărtat prin şlefuire. Spre deosebire de coroane, fațetele nu traumatizează dinții.

Un medic dentist bine pregătit înţelege că primul pas în designul unui zâmbet nou constă în a asculta şi a înţelege ce te nemulţumeşte la zâmbetul, personalitatea pe care doreşti ca noul tău zâmbet să o protejeze şi cât vrei să cheltui pentru asta.

Se iau în considerare forma feţei, culoarea tenului, culoarea părului şi cu ajutorul pozelor se poate decide o soluţie optimă personalizată.

De ce se pătează dinții?

Modificările de culoare ale dinților apar din cauza vârstei, factorilor genetici sau a acțiunii unor agenți chimici. Cele mai frecvente cauze ale modificării culorii sunt medicamentele, țigările, cafeaua, vinul roșu și ceaiul negru.

Cine poate fi un candidat pentru fațete dentare ceramice?
Faţetele dentare sunt indicate în cazul în care prezentaţi:
– spaţii interdentare inestetice
– incongruența dento-alveolară (“înghesuiri” dentare minore şi moderate)
– coloraţii intrinseci reduse şi medii (tetraciclina şi fluoroza)
– forme şi dimensiuni inestetice ale anumitor dinţi
– traumatisme dentare sau leziuni carioase însoţite de pierderi moderate de substanţă dentară
– dinţi cu textură de suprafaţă neomogenă.

Cum se aplică fațetele pe dinți?

fatete dentarePregătirea dinților înainte de aplicarea fațetelor este minimală, permițând adăugarea lor prin cimentare. Fațetele sunt subțiri, fiind necesară o reducere dentară de numai 0,55 mm-1,00 mm. Primul pas îl reprezintă realizarea unei matrice a dinților, care va ajuta la modelarea ulterioară a fațetelor, apoi vor fi poziționate fațetele temporare și purtate până când cele permanente vor fi gata. Este important ca în timpul purtării fațetelor temporare să existe o comunicare cu medicul stomatolog, astfel încât să existe o adaptare perfectă a fațetelor permanente.

 

Sursă foto: healthblushon

Proceduri de aplicare a fațetelor:
Există două tipuri de aplicare a fațetelor dentare, amândouă fiind eficiente, însă cu avantaje și dezavantaje pentru fiecare procedură.
1. Fațetele dentare compozite: avantajul acestora este că pot fi efectuate în cadrul unei singure vizite la medicul stomatolog, iar procedura se realizează prin aplicarea unei rășini compozite direct pe suprafața dintelui.
2. Fațetele dentare ceramice: se realizează dintr-un material foarte subțire, dar rezistent și necesită vizita la medicul stomatolog de două ori, fiind necesară colaborarea cu un laborator de tehnica dentară. Avantajul acestora spre deosebire de fațetele dentare compozite este că au o durată de viață mai mare.
Care sunt avantajele și dezavantajele fațetelor dentare?

AVANTAJE:

– necesită şlefuiri minore ale suprafeţei exterioare a dinţilor
– sunt foarte fizionomice
– textura şi transluciditatea sunt similare dinţilor naturali
– nu exista reacţii alergice datorită biocompatibilitatii ceramicii
-nu-și schimbă culoarea în timp
-sunt durabile și rezistenţe
-nu implică alte costuri ulterioare de întreținere.

DEZAVANTAJE: sunt necesare două săptămâni pentru ajustarea fațetelor, timp în care se discută cu medicul stomatolog despre volumul dentar care urmează a fi îndepărtat. De asemenea, există posibilitatea ca pacienții să resimtă o sensibilitate minoră după ce au fost pregătiți pentru fațete, dar care în timp va dispărea. Dacă suferiți de bruxism, fațetele se pot crăpa, de aceea se recomandă purtarea unei gutiere noaptea.
Pentru întrebări sau consultații, puteți scrie un e-mail la această adresă: [email protected]
Dr. Emil Barbu
3D Dental București

Dr. Emil Barbu - Medic stomatolog 3D Dental București

Leave Your Comment