Totul despre Ebola

Boala virală Ebola sau febra hemoragică Ebola, cum mai este numită, este o boală infecțioasă virală, cu o rată de mortalitate de până la 90% în cazul oamenilor. Ebola prezintă cea mai mare rată de mortalitate într-o boală infecțioasă, cu excepția rabiei.

Ebola este provocată de virusul Ebolavirus și se presupune că este un virus găzduit de către liliecii frugivori din familia Pteropodidae.

Febra hemoragică Ebola apare în cazul oamenilor după un contact cu sângele, secrețiile sau fluidele animalelor infectate, precum cimpanzei, lilieci frugivori, antilope de pădure sau porci spinoși, urmând ca transmiterea între persoanele infectate să se facă prin contact direct (piele lezată, mucoase) cu sângele, organele, secrețiile sau saliva persoanelor infectate. De asemenea, transmiterea se mai poate face prin:

– contact direct cu sângele, fluidele (secreții, urină, dar mai ales salivă) persoanei infectate.
– refolosirea acelor de seringă sau alte materiale contaminate.
– atingerea țesuturilor și a organelor infectate în timpul autopsiei celor decedați din cauza virusului.
– prin contact direct cu sângele, secrețiile sau fluidele biologice ale animalelor infectate.
– prin manipularea și consumul fructelor contaminate cu saliva liliecilor frugivori infectați asimptomatic.
– prin contact intim: virusul persistă în fluide timp de trei luni până la apariția simptomelor.

totul-despre-ebolaTrasmiterea virusului Ebola se poate face chiar și atunci când există un contact cu trupul unui decedat infectat cu acest virus letal.
Virusul Ebola a apărut pentru prima dată în 1976, în două zone simultan: Nzara (Sudan) și Yambuku (Republica Democrată Congo). Numele bolii a fost după râul Ebola situat în zona Yambuku.

Se pare că după apariția virusului Ebola din 1976 a existat o perioadă de 15 ani fără niciun caz de febră, care și-a făcut apariția din nou în iunie 1994, după ce un etolog elvețian s-a contaminat făcând o autopsie unui cimpanzeu infectat, găsit mort în pădurea Tai din Coasta de Fildeș. Atunci a fost momentul când s-a identificat un nou tip de virus Ebola, numit specia pădurii Tai.

Au mai fost raportate și alte epidemii, în perioada 2003-2005, în mai multe țări din Africa Centrală, însă niciuna nu a fost atât de gravă precum cea din prezent.
Perioada de incubație a virusului Ebola este de aproximativ opt zile, uneori incubația ajungând la 21 de zile. Debutul începe cu febră foarte mare, frisoane, cefalee, anorexie, erupții cutanate pe piele, iar în următoarele două zile apar senzațiile de greață, vomă, diaree, faringită, hemoragie, pierderi de memorie, urmând ca funcțiile renale și hepatice să fie afectate.

Decesul în cazul bolii virale Ebola apare la cel mult o săptămână la de la debut din cauza hemoragiilor extinse și a hipovolemiei. Rata de mortalitate este între 60-90% în funcție de speciile de virus.

Până pe 12 octombrie 2014, s-au înregistrat peste 8997 de cazuri de Ebola, cu 4493 decese. Se estimează că până pe 20 ianuarie 2015, cazurile de febră hemoragică Ebola, vor atinge un total de 550 000 în Liberia și Sierra Leone.

Din păcate, până în prezent, nu există un vaccin sau un tratament specific omologat împotriva acestui virus din cauza lipsei de interes a companiilor farmaceutice, care au considerat această boală, prea rară și limitată la țările sărace din Africa.

Profesorul Didier Raoult, specialist în boli infecțioase de la Facultatea de Medicină din Marsilia a declarat că nu ar trebui să fie atât de greu fabricarea unui astfel de vaccin, însă guvernele nu își pot permite să le cumpere.

În momentul de față, se fac cercetări intense cu privire la elaborarea unor tratamente eficiente în cazul febrei hemoragice Ebola, fiind considerată o armă biologică.
Ținând cont de situația urgentă din Africa, Organizația Mondială a Sănătății, încurajează seroterapia, care conține lgG anti-EBOV și transfuziile de sânge integral. Mai există o serie de medicamente antivirale, însă deocamdată au rămas în stadiul de testare în laborator.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment