Totul despre diabetul zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 2, cunoscut ca diabetul zaharat non-insulino-dependent, este o afecțiune cronică ce afectează felul în care organismul metabolizează zahărul (glucoza), cea mai importantă sursă de combustibil a corpului. Din cauza acestui tip de diabet, corpul fie este rezistent la efectele insulinei -un hormon care reglează circulația zahărului în celule- sau nu produce suficientă insulinp pentru a menține un nivel echilibrat de glucoză.
Diabetul zaharat tip 2 este mai frecvent întâlnit la adulți, însă afectează și copiii din ce în ce mai mult, din cauza creșterii obezității infantile. Nu există niciun remediu pentru diabetul zaharat tip 2, dar ai putea opta pentru o alimentație mai sănătoasă, exerciții și menținerea unei greutăți normale. În cazul în care dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente pentru a gestiona cantitatea de zahăr din sânge, va trebui să optezi pentru un tratament medicamentos sau unul cu insulină.

DiabetesSimptome diabet zaharat tip 2
Acestea se dezvoltă lent. De multe ori, pacienții pot avea diabet tip 2 de ani de zile și nu își dau seama. Cele mai frecvente simptome sunt:
1. Setea și urinarea frecventă – excesul de zahăr din sânge face ca lichidul să fie extras din țesuturi. Din această cauză, vei fi însetat și vei urina mai des decât o persoană sănătoasă.
2. Foamea regulată – insuficiența insulinei, care ar fi ajutat circulația zahărului în celule, duce la diminuarea energiei mușchilor și organelor.
3. Pierderea în greutate – deși vei mânca mai mult decât de obicei pentru a-ți calma foamea, vei slăbi. Fără capacitatea de a metaboliza glucoza, organismul folosește combustibilii alternativi stocați în mușchi și grăsimi. Caloriile sunt pierdute din cauza excesului de glucoză eliberat în urină.
4. Oboseala – din cauza faptului că celulele tale sunt private de zahăr, vei deveni obosit și iritabil.
5. Vederea încețoșată – glicemia ridicată va afecta capacitatea de concentrare.
6. Rănile care se vindecă încet sau infecțiile frecvente – diabetul tip 2 afectează abilitatea organismului de a vindeca și de a rezista infecțiilor.
7. Zonele întunecate ale pielii – unele persoane care suferă de diabetul de tip 2 prezintă pete de culoare întunecată, piele catifelată în falduri și cute ale pielii, de obicei în zona axilelor și gâtului.

Investigații pentru diabetul zaharat tip 2
În momentul în care prezinți cel puțin 2 din simptomele prezentate mai sus, poți consulta un medic specialist pentru a-ți confirma sau infirma suspiciunea. Primul pas este realizarea unui set de analize ce vor măsura nivelul glicemiei din sânge (glucoza sanguină), dimineața pe stomacul gol. Dacă aceste teste nu sunt concludente, va fi nevoie de un test oral de toleranță la glucoză (TTOG). Pentru un diagnostic corect, medicul specialist va avea în vedere și istoricul medical și examenul clinic al pacientului său. Dacă nivelul glicemiei tale este cuprins între valoarea normală și cea care indică diabet, ai de a face cu toleranța alterată la glucoză, care are un risc ridicat de apariție a acestui tip de diabet.
Doctorii pot opta și pentru alte teste, cum ar fi măsurarea ambulatorie a glicemiei, determinarea glucozei urinare, însă nu sunt la fel de concludente ca cele prezentate mai sus. Odată ce ai fost diagnosticat cu diabet, este bine să monitorizezi glucoza din organism.

Cum reduci riscul de diabet?
Cercetătorii au făcut o descoperire vitală pentru persoanele predispuse la diabetul zaharat de tip 2. Conform studiului care a apărut în „Nature Genetics”, există o mutație genetică rar întâlnită, care poate diminua cu 65% riscul apariției diabetului zaharat tip 2. Mutația afectează gena folosită de celulele pancreatice care produc insulina. Cercetarea a fost concentrată pe un eșantion format din persoane a căror medie de vârstă era de 80 de ani, iar stilul de viață adoptat nu era unul sănătos.
Prima categorie analizată era formată din persoane obeze, care consumau alcool și erau fumătoare, însă nu aveau diabet. S-a observat că dintr-un total de 5440 de persoane, 39 aveau mutația genetică amintită mai sus și nu au făcut diabet. În această direcție, se lucrează la găsirea unui medicament care să aibă aceleași proprietăți cu cele ale mutației. Vicepreședintele companiei Pfizer a confirmat că în aproximativ 10-20 de ani va apărea pe piață acest tratament.

 

 

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment