Totul despre autism – Ce este autismul și cum se tratează

Totul despre autism – Ce este autismul și cum se tratează

Autismul este o tulburare a creierului care afectează abilitatea de a comunica şi de a relaţiona cu cei din jur. Primele semne ale autismului apar de regulă. înaintea împlinirii vârstei de 3 ani, însă de cele mai multe ori diagnosticul este pus mult mai târziu, când părinții devin îngrijorați că fiul sau fiica lor nu vorbește și nu răspunde ca alți copii de aceeași vârstă.

Copiii care suferă de autism nu au o dezvoltare a vorbirii întârziată și pot părea surzi, cu toate că testele de audiometrie pot fi normale, ba mai mult decât atât, autismul afectează modul în care copilul procesează și percepe informațiile senzoriale.

Autismul este o afecțiune care durează toată viața, determinând diferite grade de izolare socială, însă există tratamente care pot aduce o ameliorare, astfel încât copiii pot merge chiar la o școală normală.
Diagnosticul timpuriu este foarte important pentru că îi pot face pe cei bolnavi de autism să ducă o viață independentă când ajung la maturitate.

Care sunt cauzele care duc la autism?

Cauzele nu sunt încă foarte bine cunoscute, însă se pare că există o strânsă legătură între gene și boală.

Simptome autism:

– probleme în comunicarea non-verbală (bolnavii de autism evită contactul vizual, expresiile faciale sunt reduse);

– nu pot împărtăși bucuria cu ceilalți, nu pot înțelege tristețea sau durerea celorlalți;

– întârziere de vorbire, peste 50% din bolnavii de autism nu vor vorbi niciodată;

– dificultăți de înțelegere (există posibilitatea să nu înțeleagă când cineva glumește);

– nu pot avea continuitate în conversații;

– există posibilitatea să interpreteze fiecare cuvânt, dar să nu înțeleagă sensul discuției;

– copiii se pot concentra pe anumite părți ale jucăriilor, cum ar fi roțile unei mașinuțe sau brațele unei păpuși;

– copiii cu autism se pot legăna obsesiv sau să bată din palme.

Simptomele adolescenților se modifică, existând posibilitatea să dezvolte depresii, anxietate sau chiar epilepsie. Există posibilitatea ca acești tineri să-și dezvolte mai târziu sexualitatea spre deosebire de cei normali.

Un lucru demn de atenție este că un procent de 10% dintre cei bolnavi pot avea o inteligență peste medie, dezvoltând talente deosebite în muzică, desen sau chiar calcule. Multe persoane care suferă de autism pot avea percepții senzoriale neobișnuite (atingerile ușoare să le perceapă ca fiind dureroase).

Simptome autismCând trebuie să vă faceți griji pentru copilul vostru?

– când nu gândurește sau nu face alte gesturi până la 12 luni;

– când nu spune cuvinte simple până la 16 luni;

– când nu spune spontan 2 cuvinte într-o propoziție până la vârsta de 24 de luni, cu excepția celor rostite după alte persoane.

Investigații pentru suspecții de autism:

Se recomandă screening-ul pentru identificarea autismului și efectuarea diferitelor teste la medicul psihiatru, pediatru și logoped.

Tratamentul pentru autism implică adoptarea unui nou stil de viață, începând de la exerciții de logopedie,  fiziokinetoterapie și terapie ocupațională.

Tips: nu ignorați nici cel mai mic semn și mergeți cu copilul la medic, ba mai mult decât atât, asigurați-vă că aveți cel puțin două păreri diferite, medicul cel mai bun este chiar mama copilului.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment