Tată – cuvânt ce ar trebui rostit de orice copil

copil tata relatie

Importanţa tatălui în viaţa copilului

Într-o familie obişnuită, voi, taţilor sunteţi o verigă la fel de importantă ca şi mamele, deşi aţi putea fi tentaţi să credeţi că sunteţi daţi deoparte sau că prezenţa voastră în viaţa odraslelor e mai puţin importantă, pentru că interacţiunea din perioada sarcinii e foarte limitată, iar legătura care se formează între mamă şi copil este una mai puternică.

Şi voi aveţi o influenţă deosebită în viaţa copilului vostru, iar dacă relaţia sau căsnicia cu mama copilului s-a încheiat, nu înseamnă că se încheie şi rolul vostru de părinte. Sigur, nu spun că e ok să rămâi într-o relaţie “de dragul copilului”, cum am mai auzit, dar spun că cea mai mare greşeală pe care o puteţi face faţă de copilul vostru este să-l părăsiţi în grija mamei şi să vă vedeţi de viaţă ca şi cum rodul iubirii voastre de altădată se stinge odată cu sentimentele voastre faţă de soţie, şi spun asta pentru ca am simţit-o pe propria piele. Un divorţ afectează copilul, însă o bună comunicare între părinţi şi menţinerea legăturii la fel de strânse cu cel mic îl poate ajuta să înţeleagă procesul, să treacă mai uşor peste moment şi să înţeleagă că separarea nu s-a produs din vina lui.

copil tata relatieCopil fără tată?…

Ieri am realizat că s-au împlinit 11 ani de când tatăl meu biologic a trecut în nefiinţă şi m-a cuprins un sentiment ciudat, pe care nu-l pot nici acum exprima clar, poate o combinaţie de melancolie şi milă amestecate cu dezamăgire. Părinţii mei s-au despărţit la scurt timp după ce m-am născut, iar pe tata l-am cunoscut o singură dată în viaţă, şi nu mi-era clar cine era acea persoană străină şi ce voia de la noi.
Dar ştiam despre el, atât cât mi se povestise, şi mi-am amintit brusc o perioadă în care, atunci când eram tristă obişnuiam să adun pene de porumbei pe care le găseam pe jos, urcam în casă la etaj, scriam mesaje adresate lui pe hârtiuţe, pe care le legam cu grijă de câte o pană şi le aruncam pe geam, sperând că vântul le va purta la acel străin de care mi se povestise.

Eram cam prostuţă, nu? Ei bine, aveam 7-8 ani şi speram că va funcţiona. N-a funcţionat niciodată, străinul care în acte mi-era tată nu a jucat niciodată acest rol, dar locul lui a fost treptat luat în inima mea de cel pe care astăzi îl strig “tată”, chiar dacă nu a avut nici o participare la venirea mea pe lume.

…Din fericire, nu!

Acestui om îi datorez enorm de multe, căci m-a crescut mai bine decât ai putea avea pretenţia de la un tată biologic. El a fost cel care mă scotea la plimbări în parc când mama era ocupată cu treburile casei, el a fost cel care îmi citea seara poveşti şi stătea lângă mine până adormeam, căci îmi era frică să dorm singură, el a fost cel care m-a cărat în braţe şi nu m-a refuzat niciodată când îl rugam să o facă, deşi eu trecusem de mult de vârsta căratului în braţe şi tot el era cel către care se îndrepta setea mea de informaţii, precum întrebările despre planete şi univers, despre istorie şi fenomene naturale. Tot el este şi cel care astăzi e cel mai mândru de mine şi de multe ori consider că nu-i merit laudele şi că aş fi putut face mai multe pentru a fi demnă de mândria şi dragostea lui faţă de mine.
Acest om, care va rămâne pentru majoritatea oamenilor un anonim şi nu va schimba în vreun fel lumea, mie mi-a schimbat întreaga lume şi mi-a dat posibilitatea să cresc, să mă bucur de copilărie şi să nu simt lipsa unui membru esenţial în orice familie obişnuită. Pe acest om îl respect şi consider că nu-mi ajung zilele rămase să îi răsplătesc bunătatea, dedicarea şi blândeţea pe care mi le-a oferit. Pentru asta îi mulţumesc.

Învăţaţi din greşelile altora, nu comiteţi altele noi

Iar pe voi, ceilalţi, care poate sunteţi deja tătici, poate veţi deveni la un moment dat, vă sfătuiesc să nu rataţi experienţa unică de a fi parte din viaţa copiilor voştri, căci deşi există excepţii, iar eu am avut parte de una, în majoritatea cazurilor sunteţi de neînlocuit pentru ei, iar ei sunt fără excepţie de neînlocuit pentru voi. Dacă rataţi ocazia să modelaţi personalitatea şi mintea puiului de om în ceva de care să fiţi mândri peste ani, puteţi ajunge să regretaţi amarnic căci anii nu se vor întoarce, iar pentru ei veţi fi un străin căruia nu i-a păsat suficient încât să fie parte din viaţa lor.

Sursă foto: wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment