Tartă cu brânză – Rețetă simplă

Tartă cu brânză – Rețetă simplă

Ingrediente:

Pate brisee

– 200 gr făină albă
– 160 gr unt rece
– 1 gălbenuş de ou
– 5 linguri lapte rece

Umplutură

– 500 gr brânză de vaci cremoasă (sau quark)
– 1 ou
– 2 gălbenuşuri
– 60 ml ulei
– 100 gr zahăr
– 2 plicuri zahăr vanilat
– 1 plic budincă de vanilie
– 200 ml lapte
– 200 ml smântână pentru frişcă

Untul (rece de la frigider) şi laptele pentru aluat se pun la congelator timp de 10-15 minute.

Pentru aluat, se pune făina într-un bol larg. Se taie untul cubuleţe şi se presară desupra. Cu mâinile amestecaţi făina cu untul (nu frământaţi, doar amestecaţi astfel încât untul să se acopere de făină). Apoi, luaţi untul între degete (mâinile să vă fie reci) şi apăsaţi uşor astfel încât să obţineţi fulgi de unt. Nu trebuie apăsat tot untul, însă faceţi asta timp de 1 minut, până mare parte din unt e făcut fulgi. Adăugaţi gălbenuşul bătut împreună cu laptele şi amestecaţi uşor.

Puneţi compoziţia de aluat pe masa de lucru. Cu dosul palmei începeţi să apăsaţi compoziţia, împingând-o în faţă. Această manevră se numeşte „fraisage”. Este o tehnică de amestecare a făinii cu unt fără frământare, ceea ce va duce la obţinerea unei texturi deosebite pentru aluatul de plăcintă.

Când aţi terminat tot aluatul, adunaţi-l iar într-o moviliță, şi veţi vedea că încă e nisipos. Asta înseamnă că are nevoie de încă o tură de fraisage.  Adunaţi iar aluatul într-o movilită, apăsându-l cu mâinile (dar fără să frământaţi) şi veţi vedea că se adună sub formă de bilă destul de bine, deşi veţi simţi că e o idee fărâmicios.

Se aplatizează cu mâna sub formă de disc şi se dă la frigider timp de 30 minute.

Bucată de aluat se întinde, pe masa dată cu făină, foaie dreptunghiulară, nu foarte subţire. Se împăturește în trei. Se mai întinde o dată şi se împăturește iar în trei. La aceste întinderi, veţi vedea că aluatul nu e încă foarte pliabil, crapă pe margini, dar cu fiecare întindere va deveni din ce în ce mai uşor de lucrat.

Daţi aluatul împăturit la frigider pentru încă 30 minute. Întindeţi iar bucata de aluat în dreptunghi nu foarte subţire. Împărturiți-l în trei. Se mai întinde o dată şi se împăturește iar în trei. Daţi-l la frigider până cuptorul e încălzit la 180C.
Tarta cu branzaÎntindeţi din aluat o foaie rotundă, de dimensiune 30 cm (puteți folosi o farfurie).

Aşezaţi foaia într-o formă de tartă sau o tavă rotundă cu pereţi detaşabili (de 26 cm diametru). Daţi tava la frigider până e gata umplutura.
Pentru umplutură: Se amestecă toate ingredientele cu mixerul. Începeţi cu brânza și oul şi apoi tot adăugaţi câte un ingredient pe rând, amestecând după fiecare.
Se toarnă umplutură în tavă, peste crustă.

Se coace la 180 C, timp de 40-45 minute. Se feliază după răcire.

Poftă bună!

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment