Sunt oameni care îți oferă lecții fără să vorbească

doamna kovacs

Până să-l întâlnesc pe EL, spuneam că tata e cel mai mișto bărbat din viața mea. Acum am doi ca el. Doi bărbați care… pe cât de puternici par, pe atât sunt de sensibili. „Bărbatul pralină”, cum spuneam cândva. Tare la exterior, moale la interior. Și asta e poate mai puțin important.

Ceea ce contează cu adevărat e faptul că am certitudinea că atunci când cad, îi am pe ei în spate. În orice fel, în orice situație.

Așa m-a învățat omul meu. Poate că nu ne-am spus prea multe cuvinte, poate că nu i-am mulțumit întotdeauna atât cât merita, poate că nu l-am asigurat suficient că a făcut o treabă bună. Poate că i-am greșit, poate că mi-a greșit. Sunt cele mai intime cuvinte pe care le-am scris până acum. La fel și poza asta. Mulțumesc Siluk că ai văzut asta! Cred că asta înseamnă să fii un fotograf bun. Fără regie, fără editări.

Tata vorbește mult, dar spune puține. În mare parte. Așa e și bărbată-miu. Ai spune că e un lucru rău, nu? Poate fi, dar nu e. Pentru că genul ăsta de oameni au cele mai multe lucruri de spus, iar întrebarea e „Cum îi faci să comunice?”. Nu-i faci. Pentru că noi vorbim așa. Ca-n poza asta. Sau în scris, că ne e mai ușor.

Tata e posesiv, la fel și el. Nu posesivitatea aia urâtă, ci aia pe care o au copiii. Când se uită cu atâta bucurie la jucăria preferată și o protejează cu orice preț. Poate nu posesivitatea e cuvântul, ci mai degrabă protecție. Unii o numesc posesivitate, eu o simt ca pe o protecție. Frumușica lu’ tătic! Au fost cuvintele lui înainte de imaginea asta. Și asta e „posesivitatea” lui în cuvinte. În imagini… e ca-n poză.

El e Tati Nicu. Pentru că a fost un copil cu copii. Pentru că mi-a fost tată. Pentru că mi-a fost prieten. Pentru că m-a învățat în felul lui ce să caut. Pentru că știu că așa va fi mereu.

Nu e suficient să-i spun tată. E omul care mi-a dat esență.

Și cum o parte din Cosmina aia cu sarcasm încă e prezentă, zic așa: Ce bine că există blonde cu șervețele-n geantă, că eu nu eram pregătită pentru asta! Și ce bine că există Siluk care m-a ridicat rapid, că altfel… leșinam înainte să spun „Da” și rămâneam nemăritată.

cosmina-kovacs-blonda

Doamna Kovács spune așa: Fii sincer! Întâi cu tine, apoi cu ceilalți. Și după ce înveți cum să faci asta, o să ai în viața ta oameni minunați. Așa.. ca mine! Bam bam!

V-am pupat!

Leave Your Comment