Studiu: copiii care cresc fără religie sunt mai empatici și mai buni

În cadrul unui studiu realizat de Universitatea din Chicago, s-a descoperit o corelație între bunătate și familiile non-religioase. De fapt, copiii care cresc fără religie nu sunt doar mai buni, ci și mai empatici.

De ce sunt mai empatici copiii care cresc fără religie?

Deși cei mai mulți oameni consideră că religia în educația copiilor îi ajută pe aceștia să devină adulți mai buni, acest studiu pare a indica exact contrariul. Au fost analizate percepțiilor și comportamentul copiilor din șase țări. S-a pus accentul pe disponibilitatea de a împărți ceea ce au cu alții, obiceiurile în ceea ce privește judecarea sau pedepsirea altora pentru un comportament neadecvat. Cât de diferite au fost reacțiile copiilor din cele două grupuri?

Concluzia generală a studiului a contrazis mitul confor căruia copiii din familii religioase sunt mai altruiști și mai amabili cu alții. S-a pus în discuție faptul că religia este vitală pentru dezvoltarea morală. Când li s-a cerut să aleagă abțibilduri, după ce li s-a spus că nu vor ajunge tuturor, cercetătorii au urmărit ce copii au ales să împartă și cu cei care nu aveau deloc. De asemenea, le-au arătat participanților filme cu copii care îi împingeau și îi tachinau pe alții pentru a le vedea răspunsurile. Constatările au fost interesante și s-a ajuns la concluzia că religiozitatea afectează comportamentul copiilor. Copiii din familii religioase par să-i judece mai mult pe ceilalți pentru acțiunile lor.

Altruismul este grija lipsită de egoism și interes propriu pentru bunăstarea celorlalți. Cu toate acestea, comportamentul altruist nu a putut fi identificat ca fiind perfect în totalitate. A fost prezentată și ideea conform căreia altruismul poate fi oarecum egoist la un nivel genetic. Deși ar trebui să se desfășoare mai multe cercetări în acest domeniu, studiul a descoperit o legătură clară între altruism și copiii care cresc fără religie.

Cercetătorii sunt de părere că oamenii religioși și ateii împărtășesc aceleași principii etice în viața de zi cu zi, însă poate că le exprimă în mod diferit în funcție de viziunea lor asupra lumii.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment