Sirop din flori de soc – Reteta copilariei noastre
In vremurile nu foarte indepartate, sucul cel mai bun era cel din flori de soc, fara conservanti, fara arome artificiale si alte substante atat de toxice organismului. Florile de soc se culeg de obicei in luna mai, in zilele lipsite de umezeala, iar dupa culegere se recomanda sa fie tinute in soare pentru a se usca (le poti aseza pe o coala mare de hartie).
Pentru minunata socata ai nevoie de urmatoarele ingrendiente:
1 kg flori de soc
5 litri apa
6-7 lamai
4.5 kg zahar
100 g sare de lamaie
Florile de soc se culeg de pe fiecare crenguta, lucru destul de meticulos, insa la final chiar merita. Florile astfel obtinute se dau printr-un jet de apa rece si se aseaza intr-un vas mare. Peste flori se adauga feliile de lamaie, spalate in prealabil. Intre timp, pune intr-un alt vas apa la clocotit (5 litri), dupa ce a fiert, pune-o deoparte aproximativ 10 minute dupa care toarna peste florile de soc si lamaie, amesteca cu ajutorul unei linguri de lemn si baga totul la rece pentru 3 zile. Compozitia trebuie sa fie acoperita cu o farfurie sau un capac, pentru a impiedica florile sa se ridice la suprafata.
Dupa cele 3 zile, florile si lamaile se storc cu mana si se scurg cu ajutorul unei site. Apa rezultata se pune la fiert cu 4 kilograme de zahar si sarea de lamaie. (daca preferi mai putin dulce, pune zahar mai putin). Dupa ce apa a dat in clocot si zaharul s-a topit, poti pune socata obtinuta in sticle sterilizate in cuptor, le pui dop de pluta si le bagi in camara.
Siropul de soc poate fi consumat cu apa plata sau minerala si gheata, dupa gust.
Tips: Daca iti plac portocalele, poti adauga si cateva felii de portocale printre cele de lamaie, insa niciodata lime sau grepfruit (pentru ca sunt amare).
Din pacate anul acesta a trecut sezonul socului si asta fara sa strang nici macar o crenguta, reteta cu apa fiarta nu o stiam.Incercam la anul.