Sinuzita – Simptome și tratament

Sinuzita este o infecție a membranei mucoase care căptușește interiorul foselor nazale. Sinusurile sunt spații goale, localizate în jurul obrajilor, nasului și a ochilor. În momentul în care membrana mucoasă se inflamează, se blochează drenajul fluidului din sinus spre nas și gât, cauzând astfel durere și disconfort. De regulă, sinuzita este cauzată de bacterii și fungi, însă cea mai frecventă cauză este infecția virală.

Chiar dacă răcelile sunt vinovate de cele mai multe ori pentru apariția sinuzitelor, alergiile nazale produc inflamația sinusurilor, precum și polipii nazali, copiii fiind afectați frecvent.

Simptome sinuzită:

– durere în spatele ochilor, la nivelul frunții și obrajilor

– dureri dentare

– febră

– halenă (respirație neplăcută)

– secreții galben-verzui nazale

Sinuzitele cauzate de o infecție virală durează aproximativ patru săptămâni și pot dispărea de la sine, însă cele provocate de o infecție fungică sau bacteriană au nevoie de tratament.

Sinuzita cronică este cauzată de o infecţie bacteriană. Această infecţie poate fi cel mai dificil de tratat. Pentru sinuzita cronică consultă medicul pentru un tratament corespunzător cu antibiotice sau chiar intervenție chirurgicală. Sinuzita cronică poate duce la apariţia modificărilor permanente ale membranei mucoase care căptuşeşte sinusurile şi sinuzite repetate.

Riscul apariției sinuzitei crește dacă a fost prezentă o răceală, infecție bacteriană, fungică sau chiar și atunci când nasul a fost rupt. Fumatul și aerul poluat sunt alți factori care pot favoriza apariția acestei afecțiuni.

Medici recomandați: O.R.L., medicul de familie, medic pediatru sau medic de medicină internă.

Tratamentul sinuzitei se face cu ajutorul antibioticelor, antiinflamatoare, corticosteroizi în cazul rinitelor, decongestionante și mucolitice. Tratamentul durează în general între 5 și 10 zile făcând vindecarea completă, mai ales dacă se administrează corect.

Se recomandă respirarea de aer cald (infuzie de mușețel, cu un prosop pe cap) pentru eliberarea căilor nazale, spălături nazale cu apă sărată, consum ridicat de lichide, spray-uri nazale, aplicarea unui prosop umed și cald pe față timp de 5-10 minute. Suflarea nasului se face blând dacă este necesar.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment