Sindromul Peter Pan

Sindromul Peter Pan

Peter Pan este un sindrom care a cunoscut popularitatea începând cu anul 1983 și se referă la acei adulți sau adolescenți care se comportă precum copiii. Ei sunt incapabili să-și asume responsabilitatea propriilor acțiuni și să se comporte conform vârstei lor biologice. Sindromul Peter Pan este întâlnit în special la bărbați.

Peter Pan este personajul cu numele omonim care refuză să crească și preferă să se închidă în lumea copilăriei.

Bărbații care suferă de acest sindrom sunt siguri pe ei, ba chiar aroganți, fiind o atitudine care ascunde de fapt nesiguranța și incapacitatea de a adopta decizii. Are tendința de a recurge la exagerări și la minciuni, mai ales atunci când vorbește despre proiecte ambițioase sau despre aventurile sale sentimentale extravagante.

De regulă, nu acceptă niciun compromis și îi acuză pe cei din jurul său de lucrurile negative care i se întâmplă.

Sindromul Peter PanExistă specialiști care nu recunosc sindromul Peter Pan ca pe o afecțiune psihologică sau emoțională adevărată, deși boala este cunoscută de către psihologi și publicul larg, fiind dificilă diagnosticarea unui adult cu acest sindrom sau a unuia care are o boală psihică. Cu toate acestea, indivizii care suferă de Sindromul Peter Pan se pot dezvolta în meserii solicitante, care necesită un coeficient de inteligență ridicat, precum în cercetare sau IT.

Deși, la început Sindromul Peter Pan era atribuit în mare măsură bărbaților, se pare că și femeile pot avea această afecțiune. Totuși, din cauză că fetițele sunt mai răsfățate încă din copilărie, la maturitate o femeie cu acest sindrom nu este privită la fel de ciudat precum un bărbat.

Iată care sunt simptomele celui care suferă de Sindromul Peter Pan:

–          Nu își poate manifesta iubirea

–          Nu reușește să aibă o legătură strânsă cu nimeni

–          Se panichează ușor

–          Atunci când se supără exagerează până când totul se transform într-o furie

–          Nu-și cere scuze niciodată pentru că el consinderă că nu greșește niciodată, ba mai mult decât atât, dă vina pe ceilalți pentru a nu fi nevoie să-și accepte neajunsurile

–          Este predispus să devină dependent de droguri sau alcool, fiind o scuză în fața greutăților vieții

–          Afișează o atitudine de MACHO în fața sexului opus pentru a masca teama de a fi respins și nesiguranța

–          Devin foarte geloși și posesivi, uneori chiar violenți atunci când reușesc să aibă o relație

Originea acestui fenomen pare să fie legată de copilărie, carențele afective fiind cele care declanșează acest sindrom: de la divorț până la orice conflict dintre părinți.

Același psiholog care a definit Sindromul Peter Pan în 1983 a amintit și de varianta feminină, Sindromul Wendy, fiind femeia din spatele lui Peter Pan. Ea adoptă comportamentul unei mame față de partenerul ei și se ocupă de bunăstarea lui Peter Pan. Wendy este adesea comparată cu mamele prea grijulii și protectoare (surprinzător sau nu, acestea sunt mamele de băieți).

Partea proastă este că toate persoanele care suferă de Sindromul Peter Pan sau Wendy, nu-și dau seama că au o problemă de comportament gravă care necesită tratament de specialitate.

Tu cunoști pe cineva care să aibă aceste simptome?

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment