Sindromul ovarelor polichistice. Oamenii de știință au descoperit cauzele și tratamentul

Ce știi despre sindromul ovarelor polichistice? Acest articol este conceput pentru a prezenta cauzele și tratamentul acestui sindrom, vizibile într-un studiu publicat în Nature Medicine.

Sindromul ovarelor polichistice este o problemă care afectează una din cinci femei. În momentul de față, se pare că medicii au descoperit o posibilă cauză.

Studiul publicat în Nature Medicine, pe care l-am menționat la început, spune că s-a descoperit o legătură importantă între dezechilibrul hormonal și funcțiile uterine. În special când vine vorba de hormonul AMH.

Totul despre hormonul AMH și legătura cu ovarele polichistice

Hormonul AMH poartă numele de hormon anti-mullerian și este o glicoproteină produsă de celule importante ale testiculului fetal dar și de granuloasa ovariană la femei.

Acesta este responsabil de regresia ductelor mulleriene la feții de gen masculin și este hormonul care poate exercita efecte inhibatorii asupra organelor reproductive, atât la femei cât și la bărbați.

Sindromul ovarelor polichistice și sarcina

Paulo Giacobini și echipa sa au lucrat în cadrul Institutului Francez de Sănătate și Cercetare Medicală pentru a afla cât mai multe detalii cu privire la acest sindrom și legătura acestuia cu sarcina. În urma cercetării, aceștia au descoperit că nivelurile de AMH au fost mai mari la femeile însărcinate cu sindrom de ovare polichistice decât la cele însărcinate fără acest sindrom.

Având în vedere că această problemă de sănătate poate fi ereditară, aceștia nu s-au oprit aici ci au vrut să testeze dacă femeile însărcinate cu ovare polichistice vor transmite acest sindrom și fiicelor sale.

Pentru a afla acest lucru important, specialiștii au făcut teste pe femele șoareci însărcinate, injectându-le hormonul AMH pentru a avea o concentrație mai mare decât cea normală. În urma testului au realizat că într-adevăr, sindromul ovarelor polichistice se transmite copiilor de sex feminin.

Printre simptomele pe care fiicele le prezintă se află și pubertate întârziată și ovulație neregulată. Astfel există posibilitatea ca ele să aibă probleme de infertilitate.

Ovarele polichistice și testosteronul

Cercetărorii au realizat că un nivel crescut al AMH-ului poate provoca hiperstimularea unui set de celule care poartă numele de neuroni GnRH. Acestea sunt responsabile cu gestionarea nivelului de testosteron din corp. Astfel copiii celor cu sindrom de ovare polichistice au prezentat nivele crescute de testosteron. Rezultatul acestui caz fiind masculinizarea fătului feminin expus.

Tratamentul ovarelor polichistice

În urma cercetărilor realizate de Paulo Gacobini și echipa sa, aceștia au încercat să descopere un posibil tratatament pentru acest sindrom. Deși cauza nu a fost găsită, un posibil tratament le-a ieșit în cale.

Aceștia au dozat șoarecii care aveau acest sindrom cu un tratament de fertilizare în vitro, numit cetrorelix, care a făcut ca simptomele să dispară.

O veste bună primesc sutele, poate milioanele de femei care suferă de pe urma acestui sindorm al ovarelor polichistice. Femei care se luptă cu simptome precum creșterea excesivă a părului facial, pierderea părului, obezitate, acnee și infertilitate.

Următoarea etapă a cercetării este ca acest tratament să fie testat pe om. Acest pas ar putea îmbunătăți viața multor femei și a multor cupluri care își doresc o familie și din cauza acestei probleme nu reușesc să o aibă.

Avatar

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment