Simptomele schizofreniei. 7 semne cărora trebuie să le acorzi atenție

schizofrenie

Cu atât de multe probleme mintale de sănătate, nu este ușor să îți dai seama care sunt simptomele schizofreniei. Însă, un lucru este clar. Schizofrenia nu înseamnă că ai sau poți să ai mai multe personalități, așa cum se întâmplă în alte cazuri de boli mintale.

Schizofrenia, înseamnă, de fapt, că nu ești capabil să faci diferența dintre realitate și fantezie. Această boală afectează multe aspecte ale persoanei în cauză, cum ar fi emoțiile, gândurile și, prin urmare, comportamentul acesteia.

Medicii, ca și acum 30 de ani, au același sistem de a depista schizofrenia. Acest sistem se bazează pe observarea pacientului pe o perioadă îndelungată, atât cât este nevoie ca aceștia să observe sau nu simptomele evidente, asociate acestei boli.

Important este că nu toți cei afectați de această boală prezintă aceleași simptome, tocmai de aceea necesită o perioadă mai lungă de observare.

Iată principalele simptome ale schizofreniei:

1. Halucinațiile

Halucinațiile sunt primul și cel mai important simptom, când vorbim despre schizofrenie. Cel mai des întâlnite halucinații sunt cele de ordin auditiv. Persoana afectată aude voci, sunete, chiar și muzică. Urmând, apoi, halucinațiile de ordin vizual, când vede culori sau persoane care nu sunt prezente în aria lor vizuală. Nu în ultimul rând sunt halucinațiile de ordin senzorial, când simte că este atinsă de cineva, îmbrățișată, sărutată sau simte mirosuri deosebite.

Halucinațiile nu înseamnă neapărat că este vorba de schizofrenie, acestea fiind prezente și în caz de bipolaritate sau ca efect advers după un anumit tratament medicamentos.

2. Discurs neclar

Persoana care suferă de schizofrenie se va confrunta des cu probleme în vorbire, nereușind să ducă la bun sfârșit un discurs. Încurcă frazele, schimbă subiectele des, se trezește vorbind despre chestii care n-au sens și din păcate, se întâmplă să-și creeze propriul vocabular cu fel și fel de cuvinte înțelese doar de ea.

3. Agitația

O persoană schizofrenică, la fel ca un bipolar în perioada maniacală, se va comporta haotic, în anumite momente. Se mișcă repede și fără sens, n-are răbdare și vorbește accelerat, nereușind să înțelegi ce vrea să spună.

4. Depresie și gânduri despre sinucidere

Pentru că în mintea acestei persoane este un haos total și se simte neînțeleasă de oamenii din jurul ei, aceasta are tendința de a vorbi des despre moarte și faptul că vrea să-și pună capăt zilelor simțind că nu mai are un loc în această lume. Din păcate, sunt cazuri în care persoana suferindă a ajuns să-și pună capăt zilelor.

5. Deziluzie

Foarte des va întâmpina perioade în care va fi dezamăgită de anumite persoane, momente sau evenimente, însă nefondat. Pentru că ea și-a creat deja propriul motiv și indiferent de ce îi vei spune, va rămâne în această stare.

6. Pierderi de memorie

Acestea sunt des întâlnite în cazul schizofreniei. Persoana respectivă uită momente, evenimente, persoane. Uită chiar și ce a făcut sau ce a vorbit cu tine, acum două minute. Dacă observi asta la cineva, e cazul să îți pui un semn de întrebare și dacă vezi că se întâmplă des, ajută-ți prietenul și du-l la doctor.

7. Izolare

O persoană schizofrenică nu mai simte plăcere în activitățile care cândva o făceau fericită, nu mai vrea să petreacă timp cu familia și prietenii și preferă să stea singură, izolată, fără a avea vreo activitate anume. Acest simptom nu înseamnă neapărat că este vorba de schizofrenie, însă ceva se întâmplă. Dacă această schimbare de comportament este bruscă, trebuie să vezi care este cauza.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment