Simbolul florilor şi culorile lor

simbol trandafir

Ştiaţi că orice floare are simbolul ei?

Indiferent de culoare sau parfum, florile reprezintă simbolul  frumuseţii şi a gingăşiei. Nimeni nu poate rămâne nepăsător la vederea unei flori. Textura şi parfumurile lor ne învioreză şi trezesc în noi sentimente calde de afecţiune, nostalgie sau bucurii. Nu degeaba bărbaţii recurg la buchete de flori pentru a-şi exprima emoţiile faţă de persoana iubită, sau alegem să transmitem mesaje subtile persoanelor din jurul nostru cu o floare. În spatele fiecărei flori se ascunde o poveste, iar fiecare culoare exprimă un sentiment diferit. Aşadar, haideţi să aflăm împreună ce simbolizează unele dintre cele mai îndrăgite flori.

Ştim cu toţii că trandafirul roşu este simbolul etern al pasiunii şi iubirii, dar oare care este povestea lui? Există numeroase mituri despre cum a luat naştere trandafirul roşu, dar pe mine, una singură m-a impresionat. Este simplă dar îţi vei aduce întotdeauna aminte de ea. Povestea spunea că odată, o privighetoare s-a îndrăgostit de un trandafir alb. Într-o zi, pasărea a îmbrăţişat la pieptul ei aşa puternic floarea că ţepii trandafirului au rănit-o şi i-au străpuns inima. Sângele ei s-a scurs peste petale, şi asa a apărut trandafirul roşu. Însă, când vine vorba de flori, acestea se găsessc într-o multitudine de culori, asemenea trandafirului. Trandafirul alb, ca şi cel roşu, este foarte popular şi reprezintă puritate, dragoste innocentă şi sinceritate. Într-un alt context poate simboliza loialitate şi respect. Trandafirul galben este simbolul prieteniei, şi nu a geloziei, cum mulţi dintre noi credeam. Trandafirul roz pal transmite admiraţie, iar cel aprins la culoare stimă şi consideraţie. Cel portocaliu, fiind asociat cu focul, a devenit un simbol al energiei şi ambiţiei, pe când cel mov înfăţişează dragostea la prima vedere.
simbol trandafirLalelele, florile preferate ale olandezilor, exprimă, la rândul lor, sentimente pătimaşe. Laleaua galbenă obişnuia în trecut să reprezinte o dragoste neîmpărtăşită, dar în zilele noastre este un simbol al optimismului. Cea purpurie exprimă admiraţie şi faimă, datorită faptului că movul este culoare de regalitate. Dacă vrei să transmiţi afecţiune familiei tale sau prietenilor, lalelele roz sunt ceea ce-ţi trebuie, iar cele bicolore sau pestriţe sunt pentru a complimenta nişte ochi frumoşi.

Ce flori să nu oferi niciodată

Există totuşi flori care simbolizează lucruri mai puţin plăcute. Macul de câmp este cunoscut ca un simbol al somnului adânc sau al morţii, iar în Anglia este folosit pentru comemorarea soldaţilor răpuşi pe câmpul de luptă. Petunia transmite sentimentul de a avea pică pe cineva sau resentimente, hortensia simbolizează egocentrism sau vanitate, garoafele mov neîncredere, iar cele galbene desconsiderare.
Cu toate acestea, garoafele roşii exprimă iubire profundă, iar cele roz recunoştinţă, fiind cel mai des dăruite mamelor pe ziua de 8 Martie. Tot de ziua femeii, orhideele sunt foarte apreciate, deoarece exprimă frumuseţe şi eleganţă. Calele sunt des folosite în aranjamentele funerare, nu pentru că simbolizează moarte, ci din contră, exprimă renaştere, curăţenie sufletească şi adevăr.
Floarea-soarelui, prin faptul că-şi întoarce „privirea” întotdeauna acolo unde este soarele, simbolizează loialitate, dragoste nebună şi admiraţie. Irisul este un simbol al încrederii şi înţelepciunii, iar frezia semnifică nevinovăţie, prietenie sau timiditate, deoarece acestea îşi emană parfumul numai când se simte în siguranţă.
Crinul, simbolul monarhiei franceze, are un parfum puternic şi este rezistent la frig. Datorită aspectului, este considerat un simbol al sexualităţii masculine şi a victoriei. Panseluţele, dragi nouă românilor, care ornamentează toate pervazele şi marile bulevarde din România, sunt un simbol al amintirlor. Numele provine din cuvântul francez pensée (gând), iar florile sunt ideale pentru a transmite persoanei iubite mesajul că ţi-e dor şi te gândeşti la ea. Există o legendă care spune că la început panseluţa era albă, dar într-o zi, o săgeată a lui Cupidon a nimerit în ea şi i-a transformat petalele într-un violet aprins.
Care sunt cele mai frumoase amintiri ale voastre cu flori? Vă place să primiţi flori de la cei dragi?

Sursă foto: wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment