Şi dacă ai avea tot ce îţi doreşti …

dacă ai avea tot ce îţi doreşti

Toţi alergăm prin viaţă căutând să realizăm sau să obţinem ceea ce credem că ne va aduce fericirea. Pentru unii fericirea e reprezentată de bani, o familie numeroasă sau o carieră impresionantă şi autoritatea care vine odată cu ea, iar alţii vor din toate cât mai mult. Şi totuşi, te-ai gândit vreodată cum ar arăta viaţa dacă ai avea tot ce îţi doreşti?

Lucruri pe care ni le dorim în viaţă

Când suntem mici ne dorim toate jucăriile care ne plac, ore de joacă interminabile şi care să nu fie întrerupte de adulţi pe motive de tipul “hai la masă”,“fă-ţi temele” sau “e ora de culcare”. Cu alte cuvinte, ne dorim distracţie permanentă şi fără responsabilităţi.
Ca adolescenţi, pe lângă distracţia de mai sus, care are alte forme la această vârstă, ne dorim să fim originali şi diferiţi de ceilalţi, însă simţim permanent nevoia să urmărim tipare, să abordăm acelaşi stil vestimentar cu cel care este în trend, să ne tundem şi să ne purtăm părul aşa cum o fac şi restul adolescenţilor care încearcă să fie diferiţi. Acest lucru crează un conflict, deoarece aceasta e perioada în care ne descoperim personalitatea, trăsăturile distinctive, dar nu putem să nu ne dorim tot ce se poartă, pentru a putea să ne integrăm mai uşor, să părem cu un pas înaintea tuturor. Hainele, accesoriile, cele mai moderne tunsori şi cele mai tari petreceri, noi ni le dorim pe toate. Când vine vorba de şcoală, majoritatea ar prefera cât mai puţină, sau să studieze numai materiile spre care au o înclinaţie, ceea ce e cam imposibil.

Când ajungem la vârsta la care ne putem numi în adevăratul sens al cuvântului adulţi lucrurile încep să pară cu adevărat dificile, iar părerea mea e că această vârstă începe atunci când ai un job, eşti pe picioarele tale şi nu te mai susţin părinţii. La fel ca în perioada de adolescenţă, îţi doreşti să ai cât mai puţin de muncă, sau să munceşti în domeniul care te pasionează cu adevărat, pentru ca munca să nu ţi se mai pară o corvoadă, iar asta nu este întotdeauna posibil. Te izbeşti de tot felul de greutăţi şi neajunsuri, iar ca o consecinţă îţi doreşti adesea să te întorci la perioada adolescenţei, când deşi credeai că părinţii te bat la cap neîncetat, nu aveai nici măcar jumătate din responsabilităţile pe care le ai acum.

Majoritatea adulţilor îşi doresc ceea ce formează clişeul visului american: o casă mare, eventual cu o curte pe măsură şi cu o piscină pentru relaxare şi distracţie, un job (dacă chiar e nevoie) cât mai bănos şi pentru care să depună cât mai puţin efort, un număr oarecare de copii, depinde de fiecare, şi o viaţă fără griji, garantată de venituri sigure, stabile şi îndestulătoare. La asta se adaugă dorinţa de a avea o siluetă de invidiat, bărbatul sau femeia visurilor, în unele cazuri poate la plural, maşină cu câţi mai mulţi cai putere şi un organism sănătos pentru a se putea bucura de toate cele de mai sus. Probabil cam aşa îţi imaginezi că ar arăta viaţa ta, dacă ai avea tot ce îţi doreşti.

dacă ai avea tot ce îţi doreştiDacă ai avea tot ce îţi doreşti

Dar cum ar fi dacă le-ai avea pe toate, de la început până la final? Din atâţia oameni care populează planeta, trebuie să fie măcar câţiva care le au pe toate. Cu toate astea, cred că viaţa ar fi tare plictisitoare dacă ai avea tot ce îţi doreşti. Desigur, e doar o părere, însă iată de ce:

Viaţa este compusă din bune şi rele, din provocări şi piedici pe care învăţăm să le depăşim şi care ne conturează personalitatea. Fiecare încercare pe care o depăşeşti îţi aduce bucurie, mândria reuşitei şi te face să ieşi din monotonie şi să simţi că trăieşti.

Fiecare lucru pe care ţi-l doreşti şi spre care aspiri constituie un factor motivant, iar asta te face să vrei să mergi înainte, să te trezeşti dimineaţa pentru a munci şi a fi mai aproape de ţelul tău. Dacă ai avea tot ce îţi doreşti nu ai mai avea o ţintă clară, viaţa ar merge din inerţie şi, cel mai probabil ai căuta permanent o altă metodă de a simţi că viaţa e frumoasă, deoarece cu bunăstarea te obişnuieşti destul de repede. Ai crede că tot ce ai ţi se cuvine şi, după ce ai avea parte de suficiente aventuri, călătorii şi distracţii, foarte probabil ai începe să te plictiseşti, nemaigăsind farmec în lucrurile banale.

Acestea sunt motivele pentru care consider că e bine să te bucuri chiar şi de provocările pe care viaţa ţi le aruncă în faţă, deoarece după fiecare astfel de furtună te vei putea bucura de soare în alt mod decât dacă ai avea viaţa însorită mereu. Acestea sunt motivele pentru care consider că dacă ai avea tot ce îţi doreşti n-ai fi cu nimic mai fericit şi ai căuta în permanenţă alte lucruri care să îţi aducă fericirea.

Din aceste motive încerc să mă bucur de fiecare clipă, chiar şi de zilele de luni, de dimineţile în care mă trezesc şi mă pregătesc să fac o oră pe drum până la muncă, pentru că în final, dacă ajungem să trăim doar în weekend, să aşteptăm cu nerăbdare celălalt weekend şi să visăm la ceea ce am fi putut avea dacă am fi avut viaţa altcuiva, riscăm să nu luăm seama la momentele banale care ne fac viaţa mai frumoasă. Riscăm să trăim doar din vise care încep cu “dacă aş avea tot ce îmi doresc…”.

Sursă foto: pixabay.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment