Semnele unui atac de cord

Atac de cord

Un atac de cord, cunoscut și ca infarct miocardic, duce la deteriorarea permanentă a mușchiului inimii. Nu orice atac de cord începe cu durerea subită apăsătoare în piept, cum este prezentat în cele mai multe filme. În cadrul unui studiu, o treime dintre pacienții care au suferit atacuri de cord nu a avut ca simptom durerea în piept.

Semnele acestuia pot varia de la o persoană la alta. Unii oameni pot avea doar câteva dintre semne, fiind surprinși mai târziu când află că au avut un atac de cord. Dacă ai avut deja unul, simptomele următorului pot fi altele. Este important să știi că printre cele mai importante detalii pe care trebuie să le ai în vedere se numără:

1. Atacurile de cord pot începe ușor, provocând doar o durere ușoară sau un disconfort. Simptomele pot fi abia observabile sau pot apărea subit, la o intensitate ridicată. Pot fi prezente câteva ore, după care pot dispărea.
Semnele-unui-atac-de-cord2. Persoanele care suferă de diabet vor avea simptome foarte ușoare sau chiar deloc.

3. Cel mai comun semn, atât la bărbați, cât și la femei, este durerea în piept sau disconfortul. Femeile sunt mai susceptibile în a avea dificultăți ale respirației, greață, vărsături, oboseală neobișnuită -care se întinde pe parcursul mai multor zile uneori-, dureri de spate, umeri și maxilar.

Unele persoane nu prezintă niciun semn. Atacul de cord care apare fără niciun simptom evident sau cu simptome ușoare se numește atac de cord tăcut.

Semnele cele mai comune ale unui atac de cord:
Cele mai frecvente simptome care preced un atac de cord, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor sunt:

1. Durere în piept sau disconfort – cele mai multe atacuri de cord implică un disconfort în centrul sau în partea stângă a pieptului. Acesta durează mai mult de câteva minute sau este episodic, putând dispărea și reapărea. Poate fi simțit ca o presiune, durere sau apăsare. De asemenea, pot fi prezente arsuri stomacale sau indigestie. Simptomul acesta poate fi de o intensitate mică sau crescută.

2. Disconfort în partea superioară a corpului – poți simți o durere sau un disconfort în unul sau în ambele brațe, la spate, umeri, gât, mandibulă sau partea superioară a stomacului (deasupra buricului.

3. Dificultăți de respirație – acesta poate fi singurul semn sau poate apărea în același timp cu durerea de piept/disconfortul. Este prezent atât când te odihnești, cât și când faci efort fizic.

Nu sunt de ignorat nici aceste semne: transpirația rece, oboseala neobișnuită, greață și vărsături, sensibilitate la lumină, amețeală bruscă. Cu cât ai mai multe semne și simptome, cu atât este mai probabil că ai un atac de cord. De fiecare dată când crezi că ai aceste simptome, nu le ignora și nu evita să ceri ajutorul. Sună la 112 pentru asistență medicală de urgență, chiar dacă nu ești sigur că este un atac de cord.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment