Semne că suferi de tiroidă

Tiroida

Cum recunoşti o tiroidă?

Ştiai că una din opt femei suferă de afecţiuni ale glandei tiroide în România? Dereglările endocrinologice sunt atât de diverse, încât ar trebui să povestim în volume întregi despre afecţiunile provocate de acestea. Sigur că există simptome frecvente care ar trebui să te conducă la medicul endocrinolog.
Deşi este o glandă mică, tiroida poate fi sursa tuturor problemelor de sănătate pe care le poţi avea, din cauza implicării sale în funcţionarea organismului. Cu toate astea, majoritatea femeilor asociază problemele de tiroidă cu fluctuaţiile de greutate.

TiroidaIată care sunt cele mai frecvente semne că suferi de tiroidă:
1. Creşterea în greutate: dacă nu ai făcut nimic deosebit care să ducă la creşterea în greutate, atunci ar trebui să consulţi un medic endocrinolog. Kilogramele în plus pot fi un semn că suferi de tiroidă.

2. Menstruaţie neregulată: dezechilibrul menstrual poate fi semnul unei afecţiuni endocrinologice, de aceea ar fi bine să consultaţi un medic endocrinolog, mai ales dacă menstruaţia s-a instalat înainte de vârsta de 14 ani.

3. Căderea părului: de cele mai multe ori, părul cade din cauza schimbării anotimpului, stresului sau din cauza unei alimentaţii neechilibrate. Atunci când te confrunţi cu o căderea a părului excesivă fără să fie vorba despre stres sau o nutriţie deficitară, înseamnă că poţi suferi de o disfuncţie a glandelor suprarenale, ale ovarelor sau a hipofizei.

4. Senzaţii de frig: dacă ai senzaţia de frig, chiar şi atunci când temperaturile nu sunt foarte scăzute, trebuie să consulţi medicul. De asemenea, bătăile inimii neregulate şi problemele cu tranzitul intestinal, ar trebui să te trimită imediat la medicul endocrinolog.

5. Insomnie şi depresie: schimbările hormonale pot fi cauza insomniilor sau stărilor depresive pe care le poţi avea.

Care sunt cauzele duc la afecţiunile tiroidale?

– inflamaţiile cauzate de sistemul imunitar
– intervenţiile chirurgicale parţiale, caz în care partea de glandă rămasă nu produce suficienţi hormoni tiroidieni
– în cazul guşei, se distrug prea multe celule dacă se urmează un tratament cu iod radioactiv.

Cum se tratează bolile tiroidiene?

Majoritatea afecţiunilor ale tiroidei se tratează prin medicamente, fie cu hormoni tiroidieni în cazul hipotiroidei, fie cu medicamente antitiroidiene sau iod radioactiv atunci când boala nu răspunde la medicament.

Dacă ai bifat cel puţin două simptome dintre cele de mai sus, ar fi indicat să îţi faci un control endocrinolog pentru a depista o posibilă problemă cu glanda tiroidă.

TIPS: Femeile care au vârsta de peste 40 de ani trebuie să-şi verifice starea hormonilor tiroidieni anual. Statisticele arată că una din opt femei din România suferă de o afecţiune tiroidiană.

Sursă foto: wallpaperup.com

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment