Schizofrenia – Totul despre schizofrenici

Schizofrenia este o boală care afectează procesele de gândire, precum şi emoţiile. Este boala care provoacă halucinaţii, delir, comportament şi gândire dezordonată. De regulă, persoanele care suferă de schizofrenie se retrag din viaţa socială, trăind în propria lume marcată de psihoză.

Schizofrenia nu este acelaşi lucru cu o personalitate multiplă, ea fiind cauzată de o tulburare concretă a emoţiilor şi gândurilor. Din fericire, tratamentul pentru schizofrenici a evoluat atât de mult, încât toţi bolnavii pot avea o viaţă liniştită, cu toate că boala nu se mai vindecă niciodată.

Care sunt semnele de schizofrenie?

– halucinaţii: pacientul vede şi aude lucruri inexistente, mai des aude lucruri paranoice (de exemplu, crede tot timpul că există cineva care îi va face rău)

– lipsa emoţiilor

– îşi neglijează igiena

– devine agresiv

– simte permanent că este urmărit

– vorbire incoerentă

Deşi este boală psihică, ea poate varia de la uşoară la severă.  Unii pot accepta vocile şi pot încerca să le înţeleagă, ca mai apoi să scape de ele, dar de cele mai multe ori, pacienţii intră în panică şi cad victime unei boli care macină psihicul oricărui om.

Care sunt cauzele care duc la schizofrenie?

Se pare că nu sunt încă atât de cunoscute, dar există o legătură între factorii genetici şi de mediu, precum şi tulburări ale dopaminei pot duce la apariţia schizofreniei. Cert este că schizofrenia este o afecţiune a creierului.ce_este_schizofrenia

Atunci când sesizaţi apariţia unor semne care par a fi de schizofrenie, încercaţi să convingeţi pacientul că are nevoie de ajutor specializat. Partea cea mai grea este că pacientul poate refuza acest tratament, halucinaţiile şi vocile pe care le aude, considerându-le reale. Nu aşteptaţi o îmbunătăţire a pacientului pentru că nu va avea loc, dimpotrivă. Schizofrenia nu este o boală care se tratează spontan, ci implică tratament medicamentos, psihoterapie şi răbdare din partea prietenilor şi rudelor. Dacă bolnavul îşi pune viaţa în pericol sau pe a celorlalţi, trebuie internat de urgenţă.

Iată care sunt semnele pe care o persoană trebuie să le aibă pentru a fi sigur de diagnostic:

– prezenţa a cel puţin două simptome: delir, vorbire slabă, halucinaţii, comportament dezorganizat sau comportament catatonic

– lipsa capacităţii de muncă

– când toate aceste simptome sunt prezente deja de peste  luni.

Netratată la timp, această boală poate conduce pacientul către suicid, depresie, anxietate sau chiar agresivitate. Schizofrenia este o boală cronică, fiind necesar tratamentul pe parcursul întregii vieţi, chiar dacă pacientul se simte mai bine sau nu mai are aceleaşi simptome.

Există o serie de antipsihotice care par a avea rezultate bune, precum Clozapina, Olanzapina, Ziprasidona,  Quetiapina. Până la ameliorarea comportamentului pot trece chiar şi câteva săptămâni de la începutul tratamentului, însă abia după primele două luni de tratament se poate spune dacă este sau nu potrivit.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment