Sângerarea gingivală și afecțiunile din spatele acesteia

Dr. Emil Barbu

Sângerarea gingivală este una din cele mai comune afecțiuni, 90% din populație confruntându-se cu această problemă. Indiferent că sunt periodice sau permanente, sângerările gingivale, cu atât mai mult cele accentuate, ar trebui să ne conducă către consultul de specialitate al unui medic dentist.

Cauze:

Cea mai frecventă cauză a sângerărilor gingivale este îndepărtarea inadecvată a plăcii bacteriene la nivelul dinților și a liniei gingivale, factori ce pot determina apariția unor afecțiuni precum gingivita sau parodontita. Totuși, dacă sângerările persistă, ele pot reflecta și alte probleme medicale grave precum leucemia, tulburări de coagulare a sângelui sau afecțiuni ale trombocitelor.

Cel mai adesea sângerările gingivale sunt însoțite de:
– Respirația urât mirositoare (halena)
– Aspectul roșu-violaceu sau roșu deschis al gingiilor
– Sensibilitatea ridicată a gingiilor
– Leziuni sau ulcerații la nivelul cavității bucale
– Retragerea gingiilor (retracția gingivală)
– Umflarea gingiilor (tumefacția gingivală)

Boli gingivale:

1. Gingivita

Dacă sângerarea gingivală persistă, cauza cea mai probabilă este gingivita. Gingivita este una dintre cele mai frecvente probleme dentare și se referă la inflamația gingiei. Acesta se datorează acumulării de alimente în jurul marginii gingivale, favorizând formarea unei mase bacteriene moi (placă bacteriană).

Dr. Emil BarbuCele mai frecvente cauze ce duc la apariția gingivitei sunt:
– Igiena deficitară
– Tartru
– Cariile netratate
– Lucrări dentare realizate deficitar (obturații/plombe în exces care se sprijină pe gingie, obturații între dinți care nu permit folosirea aței dentare)
– Fumatul excesiv
– Cauze ereditare
– Medicamente (antidepresive sau antihistaminice care conțin ingrediente ce scad secreția salivara)
– Schimbări hormonale (sarcină, menopauză)
– Nutriția incorectă (lipsa calciului, a vitaminei C sau a vitaminei B)

2. Parodontoza

Neglijarea gingivitei duce la parodontoză. În acest caz, ligamentele de susținere a dinților sunt afectate, gingia se îndepărtează de dinți, fapt ce poate duce chiar și la pierderea acestora. Spre deosebire de gingivită, parodontoza necesită un tratament complex și de lungă durată.

Tratament:

Tratamentul gingivitei constră într-o igienizare profesională de către medicul stomatolog astfel:
– Detartraj supragingival și subgingival pentru eliminarea tartrului
– Periaj profesional
– Curatare cu pulbere abrazivă

În ceea ce privește parodontoza, tratamentul acesteia este complex. În funcție de momentul în care se intervine, boala poate fi vindecata complet sau numai stopată evoluția.

În prima etapa a bolii, se impune o igienizare completă a cavitații bucale (detartraje prin periaje profesionale repetate și dușuri bucale preparate pe bază de clorhexidină)

În etapa a doua a bolii, tratamentul poate consta în aplicatii locale de antiinflamatoare si antibiotice, intervenții chirurgicale de îndepartare a țesutului bolnav, adiții osoase, tratament endodontic și de imobilizare a dinților prin lucrări protetice.

În a treia etapă, când boala este într-un stadiu avansat, este recomandată extracția tuturor dinților mobili și înlocuirea acestora cu implanturi.

Prevenție:

Bolilele gingivale pot fi prevenite printr-o igienă foarte bună a cavității bucale. Pentru menținerea acesteia la un nivel optim, se recomandă:

1. periajul dinților (de cel puțin două ori pe zi) – dacă nu sunteți sigur că efectuați un periaj corect, nu ezitați să întrebați medicul dentist
2. folosirea aței dentare – deși ața dentară este un element indispensabil pentru eliminarea plăcii bacteriene, folosirea acesteia se va realiza prin efectuarea unor mișcări blânde (pentru a evita umfarea sau sângerarea gingiilor)
3. folosirea apei de gură
4. asigurarea unei diete echilibrate – regim alimentar bogat în calciu și vitamina C
5. apa – apa băută după masă ajută la îndepărtarea alimentelor de pe dinți și minimalizează dezvoltarea bacteriilor
6. renunțarea la tutun
7. atenție sporită la alimentele extrem de calde sau extrem de reci
8. realxarea – stresul are efecte negative inclusiv asupra dințiilor și a gingiilor datorită creșterii nivelului de cortizol

Pe lângă un periaj realizat corect, folosirea unei periuțe optime (sunt recomandabile periuțele cu peri moi și cu capul mic pentru că ajung cel mai bine în toate zonele cavității bucale, inclusiv la dinții din spate), folosirea apei de gură și a aței dentare, se recomandă vizita medicului dentist, de două ori pe an, pentru o igienizare profesională.

Dr. Emil Barbu

3D DENTAL București

Dr. Emil Barbu - Medic stomatolog 3D Dental București

Leave Your Comment