Riscurile dietei vegan

riscurile dietei vegan

Riscurile dietei vegan

Decizia de a îţi schimba drastic stilul de viaţă este una care nu ar trebui luată de pe-o zi pe alta, iar pentru a deveni vegan ar trebui să o iei treptat, deoarece corpul are nevoie să se adapteze la regimul drastic. Regimul de viaţă este destul de strict, iar riscurile dietei vegane sunt foarte mari dacă nu se acordă importanţă deosebită nutriţiei.

Fiind motivaţi de lupta pentru drepturile animalelor şi împotriva metodelor industriale de creştere a acestora, veganii adoptă un stil de viaţă foarte riguros, care presupune eliminarea completă a produselor de provenienţă animală. În această categorie sunt incluse nu numai produsele ce provin direct de la animale, precum carnea, ouăle, laptele şi derivatele, dar şi mierea, produsele cosmetice care au fost testate pe animale, îmbrăcămintea confecţionată din părţi de animale. Tot ei luptă şi împotriva folosirii animalelor în diverse tipuri de industrii, precum cea farmaceutică, în divertisment, de exemplu în circuri, sau pentru înmulţirea şi vânzarea animalelor de companie (pet-shop-uri).

Majoritatea veganilor parcurg câteva etape până a ajunge la acest stil de viaţă, iar aceste etape include o perioadă în care sunt ovo-lacto-vegetarieni, iar asta presupune ca în plus faţă de legume, fructe, seminţe şi cereale, aceştia să păstreze în alimentaţie produse de provenienţă animală precum laptele, ouăle, mierea sau icrele. Cu toate acestea, riscurile dietei vegan sunt prezente chiar dacă abordarea este treptată.

riscurile dietei veganÎn ceea ce priveşte riscurile dietei vegan, acestea ţin de carenţe de vitamine, lipsuri care apar în urma slabei absorbţii a nutrienţilor. Deşi pentru majoritatea vitamintelor, proteinelor şi fibrelor pe care omnivorii le iau din produsele animale veganii au alternative, pentru vitamina B12, cunoscută şi sub numele de cobalamină, nu există alternative care să furnizeze aportul necesar, conform unui studiu efectuat de specialiştii japonezi.

Deşi există alimente de origine vegetală care conţin vitamina B12, acestea provin din tractul digestiv al animalelor din zona în care au fost cultivate. Acest lucru se întâmplă deoarece, conform oamenilor de ştiinţă, vitamina B12 poate fi creată doar de anumite bacterii, care la rândul lor se găsesc în sistemele digestive ale animalelor.

Vitamina B12 este implicată în formarea hemoglobinei, iar riscurile dietei vegan urmată pe o perioadă îndelungată de timp sunt anemia, pierderile de memorie ireversibile sau depresia. Tot vitamina B12 facilitează absorbţia de acid folic, prin urmare lipsa ei poate genera carenţe mai mari şi în rândul altor vitamine.

Deşi poate fi găsită sub formă de suplimente obţinute din alge, formele în care această vitamină este prezentă în suplimente nu pare a fi absorbită eficient de către organism. Cu toate acestea, specialiştii recomandă ca veganii să includă în alimentaţie produse fermentate şi anumite tipuri de ciuperci şi legume îmbogăţite cu vitamina B12. Cu toate acestea, dacă alimentele sunt procesate termic există riscul ca proprietăţile nutritive să fie distruse, deci se recomandă consumarea lor cât mai crude, pentru ca riscurile dietei vegan să fie diminuate.

Sursă foto: pixabay.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment