Rinoplastia – Afla totul despre chirurgia estetica a nasului cu Dr. Cristian Nitescu

Rinoplastia – Afla totul despre chirurgia estetica a nasului cu Dr. Cristian Nitescu

Rinoplastia sau rinocorectia este o interventie estetica ce are in general 2 scopuri: unul pur estetic – crearea unui aspect nou sau corectarea unor mici imperfectiuni si unul functional- remedierea defectelor de arhitectura interna nazala, ce produc uneori dificultati respiratorii. In multe cazuri insa, lucrurile nu sunt separate, deoarece majoritatea problemelor de anatomie interna se reflecta mai mult sau mai putin in aspectul extern, ducand la tot felul de asimetrii, neregularitati pe contur.

Cui se adreseaza?
Candidatii sunt persoane peste 18 ani (procesul de crestere trebuie sa fie finalizat), care isi doresc un aspect mai rafinat al nasului, o schimbare de forma, ameliorarea dificultatilor respiratorii. De asemenea, interventia se adreseaza persoanelor ce au suferit diverse traumatisme si necesita corectii.

Ce defecte/probleme se pot remedia prin rinocorectie?
Nasul are o structura tridimensionala extrem de complexa, fiind un ansamblu de tesuturi (os, cartilaj, grasime, tesut moale, tegument si mucoasa), putandu-se deci realiza o multitudine de modificari: Astfel, se poate elimina bine-cunoscuta “cocoasa”nazala, vizibila in special pe imaginea de profil, se pot face ajustari de lungime si grosime a nasului atat la baza cat si la varf. In ceea ce priveste varful nazal, acesta se poate repozitiona (ridica sau cobori), se poate creste sau scadea proiectia sa in spatiu si se poate modifica forma (se poate face mai ascutit sau mai rotunjit). Totodata se pot realiza corectari ale contururilor asimetrice, modificari ale formei si dimensiunilor narilor, precum si indepartarea unor obstructii ale cailor respiratorii intranazale, inclusiv corectarea deviatiei de sept.

Tipuri de operatie
Din punct de vedere al abordului chirurgical exista rinoplastie deschisa si inchisa. Cea deschisa este cel mai des utilizata – presupune realizarea unor incizii la nivelul columelei (portiunea vizibila dintre nari), prelungite pe interiorul narilor, urmate de expunerea structurilor nazale. In cazul rinocorectiei inchise inciziile se realizeaza doar pe interiorul narilor. Diferenta dintre aceste tipuri de interventie este exact faptul ca la cea deschisa, structurile interne nazale sunt la vedere, acest abord fiind adecvat in majoritatea cazurilor, deoarece permite efectuarea unor corectii exacte si a modificarilor de finete. Tipul de interventie “inchisa” este indicat de obicei in cazurile, unde sunt necesare doar mici retusuri, mici corectii. Oricum, este de retinut, ca in ambele tipuri de abord, cicatricile rezultate devin in majoritatea cazurilor, la cateva saptamani postoperator practic imperceptibile.
Dupa numarul de interventii chirurgicale ce s-au realizat la nivel nazal, operatiile pot fi: rinoplastie primara – pacientul nu a mai suferit nici o interventie operatorie la nivel nazal ( nu neaparat in scop estetic – si operatiile realizate post-traumatic sunt interventii chirurgicale, deci acesta este un lucru important de mentionat si de discutat cu chirurgul estetician la un consult preoperator), rinoplastie secundara (daca in antecdente s-a efectuat o interventie), rinoplastie tertiara, etc…

Care sunt indicatiile preoperatorii?
Preoperator se va stabili un consult cu medicul chirurg plastician, la care se va discuta cam care sunt nemultumirile pacientului legate de aspectul nazal, ce modificari si-ar dori acesta. De asemenea chirurgul estetician va evalua nasul (examinare a formei, a conturului, stabilirea existentei unei obstructii a cailor respiratorii) si, in anumite cazuri, va recomanda efectuarea unei radiografii. Ca si in cazul oricarei interventii chirurgicale, persoana va efectua si un set de analize uzuale de sange. Se recomanda evitarea fumatului si a administrarii de antiinflamatoare (aspirina, ibuprofen, etc) si alte medicamente ce pot creste sangerarea intraoperatorie (anticonceptionale si alte preparate hormonale, anticoagulante, etc). Orice tratament zilnic luat, trebuie mentionat la consultul preoperator pentru a evita riscurile de orice fel.

Cine nu e candidat pentru rinoplastie?
Nu se recomanda efectuarea interventiei la femei insarcinate sau ce alapteaza, persoane ce au afectiuni neoplazice sau probleme de coagulare si vindecare. De asemenea, pentru o vindecare optima si pentru rezultate bune, rinoplastia nu se efectueaza, in general, la pacienti peste 38-40 ani.

Cat dureaza recuperarea si ce se recomanda postoperator?
Imediat postoperator, pot exista vanatai in jurul ochilor si edem (umflarea) pleoapelor. Acestea sunt insa pasagere, se remit la cateva zile dupa operatie. De asemenea, nasul va fi umflat si poate exista o senzatie de disconfort la nivelul sau, data si de pansamentul existent.
Pacientului i se recomanda repaus la pat in primele 2-3 zile dupa interventie, urmand ca apoi treptat sa fie reluate activitatile zilnice mai usoare. Se recomanda evitarea fumatului si a traumatismelor de orice fel imediat postoperator. La ~7-10 zile se vor indeparta firele si de la caz la caz tot pansamentul sau o parte din el. Perioada de convalescenta este de ~2-3 saptamani, depinzand de organism, difera deci de la individ la individ. Oricum, majoritatea persoanelor se intorc la activitatile cotidiene obisnuite si la serviciu dupa ~2 saptamani de la interventie.
Totodata trebuie evitata purtarea de ochelari (de soare, de vedere) minim 2 luni de la operatie. Efortul fizic sustinut (sportul), precum si expunerea la soare/solar nu se recomanda in primele 2 luni de la rinoplastie.

Tocmai datorita structurii sale, edemul postoperator poate persista o perioada mai indelungata la nivel nazal, astfel ca, de la caz la caz, acesta se dezumfla treptat, mult intial si apoi lent, motiv pentru care putem vorbi de o forma finala a nasului la ~1 an postoperator.

Este important de stiut, ca nasul prin pozitia sa in centrul fetei, este extrem de vizibil, astfel ca orice asimetrie, imperfectiune in forma, poate fi usor observata de orice interlocutor. Scopul rinoplastiei este acela de a retusa forma si conturul nazal, redand astfel armonia fetei. O interventie de rinocorectie bine realizata, nu este aceea la care se poate observa ca nasul a fost operat ci aceea prin care nasul se integreaza perfect in ansamblul trasaturilor faciale. Astfel ca pacientii nu trebuie sa aiba preconceptii, sa-si doreasca un nas ca al unei vedete sau al unei prietene, ci un nas care sa li se potriveasca. Tocmai aici se observa maiestria si experienta chirurgului plastician, care nu numai ca trebuie sa recunoasca si sa corecteze defectele anatomice ci si sa stabileasca profilul si sa creeze tipul de nas perfect adecvat fiecarui pacient.

Dr. Cristian Nitescu

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment