Rețete rapide şi sănătoase cu cușcuș

retete cuşcuş

Tu știi să prepari cușcuș?

Cuşcuş este un tip de paste originare din Africa de Nord, mai precis din Maroc şi Algeria, ce au la bază grâul sau alte cereale, şi care sunt în general consumate împreună cu legume, în salate sau chiar în mâncăruri principale. Uite cum poţi folosi cuşcuşul pentru a găti rapid şi sănătos..
Preparatul poate fi găsit în supermarket-uri în diverse dimensiuni, având formă de granule rotunde aurii. Plecând de la acesta puteţi realiza o multitudine de reţete rapide.

File de peşte cu lămâie şi cuşcuş

Pentru această reţetă aveţi nevoie de:

-200 grame de cuşcuş
-4 bucăţi de file de peşte alb (cod, pangasius, şalău, etc.)
-o legătură de ceapă verde, tocată mărunt
-coaja rasă a unei lămâi
-o linguriţă de chimion măcinat
-o jumătate de legătură de pătrunjel tocat mare
-2 linguri de coriandru verde tocat mare (dacă nu puteţi găsi fresh, adăugaţi uscat)
-150-200 grame de roşii cherry tăiate jumătăţi
-2 linguri de ulei de măsline extravirgin
-o lămâie tăiată felii, pentru decor

retete cuşcuşMod de preparare:

Preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade. Într-un ibric pune 400 ml de apă şi adu-o la punctul de fierbere. Între timp pregăteşte cuşcuş-ul, punându-l într-un recipient rezistent la temperaturi mari şi adaugă apa fiartă peste. Lasă pastele acoperite 5-10 minute, timp în care poţi pregăti celelalte ingrediente. Căleşte roşiile cu coriandrul şi cu ceapa, adăugând sare şi piper după gust. Pune amestecul obţinut într-o tavă termorezistentă, adăugând fileul de peşte deasupra. Adaugă coaja de lămâie, chimionul şi uleiul de măsline, apoi acoperă tava cu folie de aluminiu şi dă-o la cuptor pentru 20-25 de minute, după care poţi scoate folia şi să mai lasi tava la cuptor pentru încă 5 minute (acest pas este opţional, se poate obţine un preparat mai uscat).  Serveşte garnisit cu pătrunjelul şi feliile de lămâie.

Pui la cuptor cu cuşcuş

Pentru această reţetă aveţi nevoie de:
-un pui întreg, preferabil crescut ecologic
-o lămâie
-o legătură de ceapă verde
-2 morcovi
-4 ardei graşi sau capia
-o lingură de coriandru
-250 grame de cuşcuş
-ulei de măsline
-chimion măcinat
-sare şi piper

Mod de preparare:

Preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade, puneţi puiul în tavă şi crestaţi pulpele şi pieptul din loc în loc, pentru a permite condimentelor să intre în carne. Taie lămâia şi poziţionează jumatate din ea în interiorul puiului. Unge puiul cu ulei de măsline, apoi presară sare, piper, chimion şi bagă tava la cuptor pentru 15 minute.
În timp ce puiul e la cuptor taie legumele, apoi adaugă morcovii şi ceapa în tavă şi scade temperatura cuptorului la 180 de grade. Bagă din nou tava la cuptor până când puiul devine auriu şi crocant. Scoate puiul din tavă cu ajutorul ustensilelor şi pune-l într-un recipient cu capac, pentru a se păstra cald, după care adaugă restul ingredientelor, inclusiv cuşcuşul, în tavă împreună cu 500 ml de apă fiartă. Scoate lămâia din pui cu grijă şi stoarce sucul acesteia în tavă. Lasă tava pe foc pe aragaz până când mâncarea fierbe, apoi aşteaptă 5 minute pentru ca cuşcuşul să absoarbă apa. Amestecă bine ingredientele, după care separă copanele şi aripile puiului şi aşează-le în tava cu legume, amestecând din nou.
Poftă bună!

Sursă foto: pixabay.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment