Reţetă originală de macarons

Macarons

Cum să-ți faci macarons acasă

Macarons sunt acele prăjituri franţuzeşti care ne încântă atât papilele gustative, cât şi privirile când le vedem aşa micuţe şi colorate. La prima vedere, reţeta de macarons pare uşoară, însă, în realitate, coacerea lor este o adevărată provocare. Forma lor ideală le dă bătăi de cap celor care vor să încerce să le prepare acasă. Despre macarons, şi cum să le faci corect, se învârt numeroase tehnici şi reţete. Aceste fursecuri sunt foarte pretenţioase, cer multă răbdare şi atenţie la detalii. Aşadar, haide să vedem cum poţi să faci singură nişte macarons de vis.

Ingrediente pentru macarons:

– 125 gr făină de migdale/ migdale pisate

– 250 gr zahăr pudră

– 100 gr albuş de ouă (aproximativ 3-4 ouă la temperatura camerei)

– 15 gr cacao

– 20 gr zahăr tos

*opţional, colorant lichid sau praf, roşu

Pentru crema ganache de ciocolată:

– 100 ml de smântână dulce pentru frişcă

– 200 gr ciocolată amăruie (peste 50% cacao)

– 50 gr unt nesărat

Mod de preparare:

Înainte de a începe totul, preîncălzește cuptorul la 150°C. Reţeta originală cere 150°C, însă în funcţie de cuptorul pe care îl ai, s-ar putea să nu îți iasă macarons-urile din prima tavă. Trebuie să încerci, pe rând, diferite temperaturi, până o nimerești pe cea corectă, astfel încât macarons-urile să nu fie nici crăpate, nici prea moi. În general, cei ce au un cuptor electric par să aibă mai mult succes în coacerea lor.
Într-un bol se strecoară printr-o sită făina de migdale și zahărul pudră deja pregătite. După ce le amesteci foarte bine pe cele două, astfel încât compoziția sa fie foarte fină, pregătește într-un alt bol albușurile ouălelor cu puțin praf de sare.

MacaronsCu ajutorul unui mixer sau al unui robot de bucătărie cu tel, începe să bați la viteză medie, albușurile.

Când  începe să se formeze o cremă spumoasă, albă, adaugă treptat zahărul tos. După ce ai terminat cu zahărul, continuă să mixsezi albușurile, dar de data aceasta la viteză mare. Te oprești din bătut doar atunci când compozitia este bățoasă și rigidă. Poți adăuga, după preferințe, și colorantul, însă pentru ca macarons-urile să aibă o culoare aprinsă după coacere, este bine ca atunci când amesteci colorantul cu spuma de albuș, să adaugi o picătură, două în plus, pentru că în cuptor, culoarea are tendința să se estompeze.

Urmează cea mai importantă parte. În crema de albuș adaugi prin sită, treptat, compoziția din făina de migdale și zahăr. Nu adăuga din prima toată compoziția. Crema se amestecă ușor, cu o spatula lată, începând dinspre marginile bolului și terminănd în centrul cremei. Trebuie sa faci astfel de spirale de cel puțin 40 de ori. Este foarte important ca amestecul să fie unul omogen. Să nu fie prea lichid dar nici prea tare. Când amestecul are o textură gumoasă și moale, precum o lavă, atunci compoziția este bună și te poți opri din amestecat.
Pregătește o tavă cu hârtie de copt și un șpriț în care adaugi compoziția. Cu șprițul, realizează prin mișcări scurte și circulare niște cochilii micuțe. După ce ai ocupat întreaga tavă, pentru ca macarons-urile să nu aibă codițe, ridică tava și trânteste-o ușor și ritmic de masă, astfel încât cerculețele să se aplatizeze puțin.

Înainte de a băga tava în cuptor, așteaptă 20-30 de minute până când se formează o crustă uscată deasupra discurilor. Timpul necesar pentru coacere este de 20 de minute.
În timp ce tava este în cuptor, pregătești crema ganache. Este foarte simplu.Torni smântâna pentru frișcă într-o oală de mici dimensiuni. Adaugi untul și pui smântâna să se încălzească la foc mediu. Amesteci ușor pâna când începe să fiarbă. Între timp, pregătești într-un castron niște ciocolată pe care o vei sfărâma.

Peste ciocolată adaugi smântâna fierbinte.  Pentru a evita să se formeze bule de aer, amesteci încet, până ce se formează o cremă omogenă. Este de preferat sa lași crema o oră, două, înainte de a o folosi mai departe.

După ce macarons-urile s-au răcit, umple un șpriț curat cu ciocolată ganache. Pe partea plată a unui macaron adaugă puțină cremă în centru și preseaz-o cu un alt disc de macaron, astfel încât să semene cu un biscuite.

Sursă foto: wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

1 Comment

  1. Reply
    Alexandra

    Buna

    As dori sa stiu cum sa coc corect macarons, la ce temperatura ,unde sa asez tava in cuptor si cum sa vina caldura, de jos, sus?

    Eu am un cuptor electric simplu, fara convectie si am incercat mai multe variante dar nici una nu ma multumeste. Le-am copt si la 150 grade 15 min si s-au prea ars, am incercat si la 130-140 15 min parca iasa ok, dar se rumenesc si dupa ce le scot se lasa piciorusul. Am incercat si la temperatura mai mica 120-130 grad 16-18 min dar parca nu se coc suficient, raman lipite de hartia de copt, dar totusi se prea rumenesc. Nu mai stiu cum sa fac

    Am scazut putin din zaharul pudra si ma adaugat mai multa faina de migdale, pentru ca mi se par prea dulci. sa fie oare din cauza asta?.

    Ma poti ajuta?

Leave Your Comment