Reţetă de cozonac pufos cu nucă şi cacao

Reţetă de cozonac pufos cu nucă şi cacao

Ingrediente pentru 2 cozonaci:

– 1 kg făină

– 2 pliculeţe de drojdie uscată

– 500 ml de lapte

– 5 gălbenuşuri

– 200 g unt topit

– o linguriţă rasă de sare

– coaja de la o lămâie rasă

– 2 esenţe de rom

– 4 pliculeţe de zahăr vanilat

Pentru umplutură:

– 300 g nucă măcinată

– 5 linguri de lapte

– 5 linguri de zahăr

– o lingură cu vârf de cacao

– stafide

Pentru uns cozonacii:

– un albuş de ou

– 30 ml lapte

Mod de preparare:

Înainte de a începe prepararea cozonacului, se pun stafidele în apă timp de 30-45 minute, apoi se scurg.

Într-un vas mare se pune o mână de făină, cele două pliculeţe de drojdie şi câteva linguri de lapte cald amestecat cu cele 5 linguri de zahăr şi cel vanilinat. Se amestecă ingredientele până când se formează o pastă, se pudrează cu făină şi se lasă la dospit într-un loc cald pentru 20-25 minute.

Într-un castron se pun gălbenuşurile şi se amestecă cu un praf de sare, peste care se adaugă coaja rasă de lămâie. Într-un alt vas mai mare (se poate folosi un lighean de bucătărie) se adaugă restul de făină nefolosită, peste care se adaugă maiaua care a crescut, se adaugă gălbenuşurile amestecate cu coaja de lămâie, laptele în care s-a dizolvat zahărul şi zahărul vanilinat şi în cele din urmă se adaugă esenţele de rom. Se frământă totul, apoi se ia câte puţin unt în palmă şi se mai frământă aluatul până când se încorporează tot untul.

Aluatul se frământă aproximativ 30 minute, până când ies un fel de bule, după care se presară făină şi se mai lasă la crescut o oră şi 30 minute la loc cald.

Pe suprafaţa de lucru se pune puţin ulei de floarea soarelui peste care se răstoarnă aluatul şi se împarte în două părţi egale. Se întinde aluatul şi se umple cu toate ingredientele pentru compoziţie, apoi se presară stafide şi se rulează.

Cozonacul astfel obţinut se pune în tăvi de cozonac tapetate cu hârtie de copt, unse cu ulei. Se mai lasă tăvile la loc cald, pentru a creşte aluatul (30 minute), apoi se pun la cuptorul preîncălzit pentru 30-45 minute, se acoperă cu un prosop curat pentru 15-20 minute, apoi se pot servi.

Poftă bună!

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment