Progeria – Boala care îmbătrânește un copil

Progeria este o boală rară, care afectează poate 1 copil la 4 milione de naşteri. Este o îmbătrânire prematură şi nu face altceva decât să accelereze simptomele bătrâneţii.

Îmbătrânirea începe în jurul vârstei de 4 ani, iar până la vârsta de 10-12 ani copilul are toate semnele externe de îmbătrânire: păr cărunt, chelie, vene foarte proeminente. Astfel de copii se confruntă cu boli ale oaselor, boli de inimă, sau orice alte boli normale unui vârstnic de 80 ani.

Persoana care a trăit cel mai mult cu această boală se numea Leon Botha şi a trăit până la 26 ani (a decedat în anul 2011 pe 6 iunie).

În România, s-au semnalat două astfel de cazuri, ambele în Moldova. Este o boală cauzată de o mutaţie genetică, însă pentru care încă nu s-a găsit un tratament. Din fericire, boala poate fi depistata înainte de naştere printr-o analiză de sânge, însă acest lucru nu schimbă cu nimic lipsa unui tratament.

Progeria a fost sursă de inspiraţie şi pentru filmul „The curious case of Benjamin Button” în care a jucat Brad Pitt.

Este o boală crudă, pentru că sufletul lor este tot de copil, deşi corpul îmbătrâneşte.

Iată un scurt documentar realizat în 2002 cu o fetiţă născută în 1997:

Dacă ți-a plăcut acest articol, te aștept să ne împrietenim și pe Facebook. Click aici.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment