Procedura de adopție – Află care sunt demersurile dacă vrei să adopți un copil

Procedura de adopție – Află care sunt demersurile dacă vrei să adopți un copil

Dacă te-ai hotărât să adopți un copil, trebuie să știi care sunt pașii pe care vei fi nevoită să-i urmezi.

Primul pas este să faci o cerere, care se va soluționa în maxim 60 zile de la data înregistrării. După ce ai făcut cererea, un responsabil cu cazul va stabili de comun acord cu tine, programul de vizită, interviurile, întâlnirile care pot fi cu vecinii, rudele sau orice alte persoane care vor avea contact cu tine și copilul.

Următorul pas va fi evaluarea ta din punct de vedere social, psihologic, dar și pregătirea ta de a fi părinte. După ce vor avea loc aceste întâlniri, responsabilul de caz va întocmi un raport care se va adăuga la dosarul de adopție.

Urmează procedura de stabilire a compatibilității copilului cu părintele adoptiv. Asta înseamnă că se vor afla toate informațiile cu privire la părinții copilului, dacă se găsește familia naturală, aceasta va fi informată cu privire la procesul de adopție. După acest pas, familia adoptivă sau persoana va fi adusă în mediul de trai al copilului, fără să i se spună copilului despre ce este vorba, apoi se va face un nou raport de responsabilul de caz.

Încredințarea copilului se va face pe o perioadă de 90 zile, timp în care se urmărește atribuțiile părintești, acomodarea copilului cu noul mediu familal, întocmindu-se alte rapoarte.

Până la soluționarea cererii de adopție, adoptatorul poate face o cerere de încuviințare a adopției la instanța judecătorească. După ce a fost adoptat copilul, acesta va purta numele noilor părinți și dacă se dorește, i se poate schimba inclusiv prenumele, la cererea părinților adoptivi.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment