Poate fi depresia contagioasă? Ce spun experții

depresie

Depresia prietenilor ne afectează, oare? Despre depresie multe se spun, se scriu și se citesc, însă, am tot auzit, în stânga și în dreapta, înrebarea care m-a pus și pe mine pe gânduri: Poate fi depresia contagioasă?

Pentru asta am început să mă documentez, să aflu întâi dacă am trecut vreodată printr-o perioadă depresivă, dacă am avut persoane în jurul meu care au trecut prin această situașie și dacă este, desigur, contagioasă, ca gripa.

Pentru că ne aflăm într-o perioadă în care cu un simplu click aflăm tot ceea ce ne dorim, așa am și făcut, însă internetul îți pune la dispoziție o mare de informații, singur trebuie să știi să faci selecția.

Totul despre depresie

Această depresie este din ce în ce mai des întâlnită în rândul oamenilor. Stările pe care le oferă sunt greu de suportat, atât de cei care suferă de depresie dar și de cei din jurul lor. Se spune că doar o parte din cei se suferă de această afecțiune, o conștientizează, tocmai de aceea am vrut să aflu dacă și eumă aflu în grupul celor care au trecut prin această suferință.

Depresia, se pare, este o afecțiune mentală de tristețe, slăbiciune, apatie, care poate dura perioade îndelungate. O astfel de stare care durează mai mult de două săptămâni se numește depresie clinic și este o formă complexă. Este momentul în care trebuie să mergi la medic.

Specialiștii spun că motivele pentru care aceasta apare sunt teama de stigmatizare socială, ignoranța și orgoliul personal. Acestea duc către o stare anxioasă, depresivă, de care poți scăpa singur sau, desigur, cu ajutorul unui medic specialist.

Printre principalele simptome ale depresiei, se numără și sentimental de a fi copleșit, insomniei dar, totodată și creșterea duratei de somn, pierderea interesului pentru anumite activități, frica, auto-compătimirea, senimente de neajutorare, oboseală fizică și psihică, gânduri despre moarte.

Așadar, dacă prezinți una sau mai multe din simptomele de mai sus, și starea durează mai mult de o săptămână, două, e cazul să te prezinți la un specialist pentru a cere ajutor. La fel ca orice altă boală, și aceasta se tratează, chiar și medicamentos. Așa că nu ai ce să pierzi.

Depresia sau anxietatea poate fi contagioasă?

Depresia, cu siguranță nu se ia de la o persoană la cealaltă, ca în cazul unei gripe. Depresia nu este un virus transmisibil, ci este o afecțiune care, poate fi transmisă genetic, de la părinți, bunici, dar și dacă stai foarte mult timp, în preajma unor persoane depresive. Pentru că omul, obișnuiește să preia din comportamentul celor cu care își petrece o bună parte de timp.

Depresia poate fi transmisă genetic. Trebuie să îți verifici istoricul și să vezi dacă, cineva din familia ta a prezentat simptome ca cele menționate mai sus. Dacă da, trebuie să ai grijă și să fii precaut.

Totodată, dacă petreci foate mult timp în preajma persoanelor care au stări depresive, îți pot induce chiar și ție o astfel de stare, pentru că în mod inconștient, îți va transmite emoțiile și stările sale.

Cine este predispus la depresie?

Cum am spus mai sus, persoanele cu istoric depresiv în familie, femeile mai mult decât partea masculină, persoanele care consumă multe medicamente cu risc de efecte secundare printre care se numără și depresia, persoanele până în 40 de ani, cei care trăiesc sau lucrează într-un mediu foarte stresant dar și cei care consumă substanțe psihoactive.

Pentru a evita această boală, ai grijă cum și cu cine îți petreci timpul, verifică-ți rudele dacă au suferit de această afecțiune și încearcă să ai un stil de viață cât mai sănătos.

Foto: Pixabay

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment