Pete roșii în gălbenușul de ou. Sunt aceste ouă bune de consumat?

pete rosii in galbenus

Te trezești dimineața cu gândul la acel mic dejun perfect, cu ouă ochiuri, bacon, brânză, toast cu avocado și o cafea proaspăt măcinată. Astfel de dimineți sunt perfecte, mai ales dacă se află și persoana iubită cu tine. Însă, se întâmplă ca un mic detaliu să-ți strice perfecțiunea. Cum ar fi un ou perfect, spart în tigaie, dar cu pete roșii în gălbenuș. Atunci apare întrebarea: sunt aceste ouă bune de consumat? Pot să le gătesc sau le arunc la gunoi și sparg alte ouă?

Eu am pățit-o și știu că și tu. Recunosc, am aruncat multe ouă, atât din tigaie, cât și din aluatul unor prăjituri, apoi am început să sparg ouăle într-un castron separat și dacă acestea arătau în regulă, atunci continuam să le gătesc. Totuși, eram foarte curioasă de ce unele ouă au acele pete roșii. Pentru a afla răspunsul am întrebat-o pe bunica mea, furnizorul meu de ouă.

De ce unele ouă au pete roșii?

Nu toate ouăle prezintă aceste pete roșii care se dezvoltă numai pe gălbenuș, însă cele care au pete roșii, arată straniu și majoritatea oamenilor aruncă oul în cauză. Se pare că aceste pete nu sunt nimic altceva decât vase de sânge, sparte, la nivelul ovarelor găinilor care ajung în ou încă din timpul dezvoltării acestuia.

Este ceva natural. Unii spun că acesta ar fi semn că oul a fost fertilizat, alții susțin teoria vaselor de sânge sparte.

Îți poți da seama că acele pete roșii sunt vase de sânge dacă vei găsi părți din ele doar în gălbenușul oului. Însă, totuși, este consumabil?

Tot pe suprafața oului poți găsi și bucăți de carne, acestea fiind maronii și mai mari decât vasele de sânge prezente în gălbenuș. Aceste bucăți de carne se regăsesc în ou reușind să se prindă de acesta în timpul călătoriei de la folicul către cuibar.

Pot consuma ou cu pete roșii?

Acum, depinde de la persoană la persoană. Există oameni care, dacă au văzut ceva străin în ou sau în orice alt produs sau aliment, nu vor mai dori să-l consume, chiar dacă este sănătos, așa cum este și cazul oului cu pete roșii.

Specialiștii spun că oul cu pete roșii de sânge poate fi consumat atât timp cât este bine gătit pentru a evita infectarea cu Salmonela. Dacă totuși ai consumat un astfel de ou, negătit și prezinți simptome precum diaree, vărsături, febră și dureri abdominale, mergi de urgență la doctor.

În același timp, dacă ai spart un astfel de ou în tigaie, există și varianta de a înlătura petele roșii cu ajutorul unei furculițe, linguri sau unui cuțit. Apoi, poți continua să gătești oul, asta dacă mai ai poftă.

Așadar, vei găsi astfel de ouă atât în supermarketuri, cât și în ouăle de la țară, de la bunici pentru că acestea nu sunt diferite de celelalte, astfel că producătorii nu le pot selecta. Ai trei variante numai bune de folosit. Fie mănânci oul așa cum este, fie scoți petele roșii, fie îl arunci.

Sursă foto: Backyard Chickens member Eggcessive

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment