Pentru mulți bărbați a rămâne lângă o singură femeie înseamnă moarte sigură. De ce?

I-ai întâlnit? Sigur că da. Sunt la tot pasul. Azi cu una, mâine cu alta. Niciodată cu una singură. De ce se întâmplă asta? Sau de ce există bărbați care cred că e tragic să rămâi lângă o singură femeie atâta amar de vreme?

Se tot promovează ideea că bărbații nu sunt făcuți pentru a rămâne lângă o singură femeie, că au scris undeva în ADN să cucerească mult și bine, nu de alta, dar să fie sigur că ne înmulțim. Adevărul e că înșelatul are legătură cu nivelul lui de educație, cu felul în care arată, cu complexele și temerile lui. Și asta nu înseamnă că e diferit de femeie, căci și ele înșală din aceleași motive, cu o singură diferență, însă: ele sunt judecate altfel de către societate.

De ce pentru mulți bărbați a rămâne lângă o singură femeie este ceva atât de tragic?

O pun pe seama comunismului și educației primite, deși cele două merg mână-n mână. Iată și un motiv bun să înveți o țâră de istorie. Cum să fii bun, fără frici și sigur pe tine când comunismul te-a învățat că trebuie să profiți la maximum de tot ceea ce ți se oferă? Că deh, azi ai, mâine poate nu mai ai. Cum să ai curajul să-ți recunoști atât temerile, cât și dorințele? Cum să fii deschis, dacă bunicii și părinții noștri n-au fost învățați că este în regulă să-ți fie teamă uneori și la fel de în regulă este să recunoști asta?

Câți dintre noi n-am crescut cu neajunsuri? Câți dintre noi n-am crescut într-un mediu familial instabil emoțional? Câți dintre noi n-am crescut cu ideea că primul/prima venită trebuie să fie și ultima, că altfel e rușine? Câți dintre noi n-am crescut cu ideea că lumea vorbește despre alegerile noastre (de parcă lumea asta trăiește în papucii noștri)?
Acum, ca să revin la motivul pentru care unora li se pare tragic să trăiască lângă aceeași femeie, spun așa: Motivele pot fi N. Contează mai puțin motivul și contează mai mult cum îți dai seama că ai de-a face cu un astfel de bărbat. Nimeni NU MERITĂ să aștepte să fie iubit. Nimeni nu merită să se sacrifice pentru a repara ceva ce este deja stricat. Nu e datoria ta. Ești responsabilă pentru tine însăți, nu pentru alții. Și așa cum tu ești responsabilă pentru tine, așa ar trebui să fie și bărbatul. Dacă el nu-și dorește să se schimbe, nu se va schimba, oricât de mult ai încerca tu să-i arăți unde și cum greșește. Mai degrabă ai putea să-ți îndrepți atenția asupra ta, să te gândești cum poți face să te cunoști mai bine, să-ți dai seama ce poți accepta și ce nu, să știi clar ce-ți dorești și să nu faci niciun compromis. Iubirea nu e despre compromis, ci despre acceptare.

Cultura, societatea și bloggerii ăștia apăruți ca ciupercile după ploaie ne învață că bărbații au nevoie de sex. Mult și diversificat. Da’ nu vă supărați, femeile au ciungă-n păr sau cum? Nu e ca și cum bărbații ar putea face asta fără femei (asta dacă nu cumva au alte orientări sexuale, desigur). Parcă se conturează o imagine de animal din ce în ce mai mult, or și bărbații au nevoie de emoții, de aprecieri, de încurajări, de confirmări.

Există studii care arată că numai 8% dintre bărbații care înșală o fac din motivul că nu există satisfacție sexuală acasă. Restul, pur și simplu au nevoie să-și umple un gol emoțional sau au un anturaj atât de prost, încât ajung să creadă că sexul este un sport național pe care trebuie să-l execute și ei.

Mai știi proverbul ăla de ne obligau profii să-l comentăm prin esee: Vorba dulce, mult aduce? Acum ar putea fi util. Și noi, dar și ei, avem nevoie de comunicare. Avem nevoie să ni se spună că suntem apreciate și iubite, ei de ce n-ar avea nevoia asta?

Cum îți dai seama că ai de-a face cu un bărbat care nu concepe să rămână lângă o singură femeie?

1. Caută informații despre părinți, în special despre relația cu mama lui.
Când ne naștem, nu ne lipsește nimic. Uită-te la copiii de pe pârtie sau la copiii care se cațără peste tot. Știu ei ce este frica? Nu. Dar când părinții ne spun „Nu face aia, căci te rănești!”, „Nu face cealaltă că mă faci de rușine”, „Nu plânge! Ești bărbat!”, „Nu spune aia, că nu-i frumos”, atunci se modelează un viitor adult cu temeri moștenite de la părinți. Copilul uită să fie autentic, uită că la un moment dat spunea adevărul fără nicio temere, că avea curaj să ceară sau că putea să-și exprime emoțiile fără să se gândească că e un lucru rău.
Așa că încearcă să afli înainte de toate în ce relații este bărbatul cu părinții. Au avut probleme? Le-au rezolvat sau le-au băgat sub preș? Una peste alta, dacă nu are o relație sănătoasă cu mama lui, nu va avea nici cu tine. Asta dacă nu cumva face terapie la psiholog și își dorește să repare ce au stricat alții.
2. Află ce fel de prieteni are.
Are românu’ o vorbă: Cine se aseamănă, se adună! Nu poți sta lângă un om complet diferit de tine. Sigur că se face un schimb de lucruri și experiențe noi între prieteni, dar baza este întotdeauna comună. Așa că vezi ce prieteni are înainte de a te lega de un bărbat. Are prieteni care schimbă femeile ca pe șosete? Nu te mira că vei deveni și tu o șosetă. Are prieteni cu vicii? Cât crezi că durează până când va fi și el la fel?
3. Se ascunde de tine.
Iubirea nu e un joc de-a v-ați ascunselea. Iubirea e cu cărțile pe masă sau nu e deloc. Dacă se ascunde de la început, fugi, mămicăăă! Nu închide ochii. Dacă te faci că nu vezi e ca și cum ai fi de acord cu jocul lui.

Una peste alta, nu mai face compromisuri. O viață ai și pe aia o trăiești după regulile și dorințele tale, altfel, să-mi fie cu iertare, dar te nășteai păpușă și singurul lucru pe care trebuia să-l aștepți era un păpușar.

Leave Your Comment