Panettone: reţetă de cozonac italian

panettone

Cum să faci Panettone acasă

Panettone, bine cunoscutul cozonac italian, îşi are originile în Milano. La fel ca în ţară noastră, şi în Italia, de sărbatori, în fiecare casă miroase a panettone. Diferenţa dintre tradiţionalul nostru cozonac şi panettone constă în formă şi textură. Panettone are formă cilindrică şi de cupolă, iar interiorul este mai pufos, moale şi aerat. Conţine fructe uscate şi fulgi de ciocolată. Sună delicios, nu-i aşa? Hai să vedem cum poţi prepara şi tu un panettone italian autentic.
Pentru început, trebuie să ştii că reţeta este foarte uşoară, numai că cere timp. Aluatul de panettone, la fel ca şi cozonacul nostru, trebui să crească în volum. Aşadar, dacă vrei să fie gata în aceeaşi zi, este bine să-l faci atunci când eşti liberă şi poţi să-l pregăteşti încă de dimineaţă. Pentru asta ai nevoie de:

reteta, panettone, cozonac

Ingrediente panettone:

Primul aluat (pentru un miez pufos şi aerat)
– 100 ml de lapte
– 100 grame făină
– 5 grame drojdie/ maia
Pentru aluatul de bază:
– 300 grame de făină
– 100 grame de fructe de mici dimensiuni, uscate (ex. stafide)
– 80 de grame de unt
– 4 ouă/ gălbenuşuri
– 80 ml de lapte
– 150 grame de fulgi de ciocolată
– 80 grame de zahăr
-esenţă de vanilie
– 20 grame de drojdie
– 2 linguriţe de coajă de portocală
– 2 linguriţe de sare

Mod de preparare

Pasul 1
Pentru primul aluat, cunoscut şi sub numele aluatul maia, se amestecă într-un bol cele 100 de grame de făină împreună cu laptele – neapărat încălzit uşor- şi drojdia bine sfărâmată. După ce compoziţia este bine omogenizată şi s-a format un aluat moale, acoperă bolul cu un prosop de bucatărie sau cu o folie alimentară. Aluatul trebuie lăsat câteva ore într-un loc cald pentru a creşte în volum.
Pasul 2
După ce maiaua a stat cel puţin 2-3 ore la crescut, se ia şi se răstoarnă într-un alt bol mai mare – este de preferat să ai un robot de bucătărie şi să prepari următorul aluat în bolul lui. Peste maia se pun cele 300 de grame de făină, cele 4 gălbenuşuri de ouă, sare, laptele călduţ, zahărul şi se amestecă. Treptat, adăugă şi untul care trebuie să fie la temperatura camerei pentru a fi încorporat cât mai uşor şi repede. Nu uita să pui drojdia. Pentru o explozie de miros şi savoare, adăugaţi în compoziţie vanilie şi coaja de portocală sau lămâie. După ce ai amestecat îndeajuns compoziţia şi s-a format un aluat elastic, greu de rupt, adaugă fructele confiate şi fulgii de ciocolată. Asigură-te că ai amesteca bine, astfel încât să le ai bine răspândite. Aluatul o să fie lipicios, aşa că presară peste el puţină făină şi dă-i o formă ca de minge. Pune-l într-un bol nou, uns cu ulei călduţ, şi lasă-l la crescut câteva ore bune până creşte cel puţin dublu în volum.
Pasul 3
Un aluat perfect de panettone trebuie să aibă o textura poroasă. După ce a crescut, scoate-l din bol şi pregăteşte-l să-l aşezi într-o formă cilindrică. O tavă cu pereţi înalţi este o soluţie bună, dar dacă nu ai una, improvizează cu o tavă rotundă mai mică, a cărei foaie de copt pregătită de tine, să iasă înafara ei, cât mai inalt. Astfel, aluatul va putea creşte într-o formă cilindrică. Din păcate, nici acum nu-l poţi băga la cuptor. Mai lasă-l să crească cel puţin 2 ore. După ce a trecut timpul, şi a crescut din nou, nu mai durează mult până ce panettone va fi gata. Întinde pe suprafaţa lui puţin unt şi introdu tava în cuptorul preîncălzit. După aproximativ 40 de minute panettone este gata! Scoate-l din cuptor şi aşteaptă să se răcească.
Buon appetito!

 

Sursă foto: www.wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment