Pâine de casă – Reţetă pentru toţi

paine

Rețetă de pâine cu secară

Nimic nu se compară cu o pâine proaspăta făcută în casă chiar de mânuţă ta. Este mai delicioasă, mai sănătoasă – în special pentru că ai tot controlul asupra ingredientelor puse în ea – şi conţine mai mult fier, fosfor şi potasiu decât o pâine normală de grâu. Nu numai bunica ştie să facă pâine, acum o să ştii şi tu. Află reţeta pentru pâine cu secară.

Ingrediente:

– 225 grame de făină de grâu
– 225 grame de făină albă
– 140 ml apă călduţă
– 140 ml de lapte călduţ
– 1 un pliculeţ de drojdie uscată (7 grame)
– ½ linguriţă de sare
– 1 linguriţă de miere/ ½ de zahăr

paine, reteta de paine, paine de casa

Mod de preparare:

Într-un bol se adaugă laptele călduţ în care dizolvi mierea. Adaugă drojdia, amestecă bine şi lasă compoziţia 10-15 de minute pâna devine spumoasă. Între timp, într-un bol nou varsă cele două tipuri de făină, alături de sare şi amestecă bine. După ce laptele cu drojdia a devenit spumos şi aerat, varsă-l în bolul cu făină, împreună cu apa călduţă şi începe să mixsezi.
Odată ce compoziţia prinde formă de aluat, presară puţină făină pe masă şi începe să îl frămânţi timp de aproximativ 10 minute. Pentru că aluatul conţine făină de secară, va avea o textură mai groasă şi va trebui să depui ceva mai mult efort la frământat decât la un aluat cu făină albă doar. Ulterior, pune aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperă-l cu o foaie de plastic şi lasă-l la crescut într-un loc cald, ferit de curenţi, cel puţin 2 ore. După ce a crescut în volum, pune din nou aluatul pe o suprafaţă presărată cu făină şi frământă-l iar pentru câteva minute. Dă-i o formă ovală, pune-l pe o tavă unsă cu puţin ulei, acoperă-l cu un prosop de bucătărie şi mai lasă-l să crească pentru încă 2 ore. După acest timp, presăra peste el puţină făină, iar cu un cuţit de bucătărie ascuţit taie 2,3 linii lungi pe suprafaţa viitoarei tale pâini. Bagă tava în cuptorul preîncălzit, iar după 30 de minute vei avea pe masă o pâine desăvârşit de bună.

Rețetă de pâine cu semințe

Variantele de pâine sunt nenumărate, una mai delicioasă ca alta, aşa că hai să mai încercăm o reţetă. Pentru cea de pâine cu seminţe, ai nevoie de:

Ingrediente:

– 500 grame de făină albă/ integrală de grâu
– 300 ml apă
– 10 grame de drojdie
– 1 linguriţă de sare
– 50 grame de seminţe de susan
– 50 grame de seminţe de floarea soarelui
– 50 grame de seminţe de in
– 30 grame seminţe de dovleac pentru pus deasupra

Mod de preparare:

Modul de preparare este la fel de simplu ca şi pentru pâinea de secară. Într-un bol cu 300 ml apă călduţă amestecă drojdia şi las-o să acţioneze 10 minute. Într-un castron nou amestecă făina cu sarea după care varsă peste, apa cu drojdie. După câteva minute de mixat, compoziţia se va transforma într-un aluat lipicios. Frământă-l timp de 10 minute peste o suprafaţă presărată cu făină.
După ce l-ai frământat, lasă-l deoparte pentru doar 5 minute. După cele 5 minute, întinde aluatul pe masă şi varsă peste el seminţele pregătite (fără seminţele de dovleac). Înfăşoară la loc aluatul şi frământă-l pentru încă 10 minute până ce seminţele sunt bine răspândite. Aşează aluatul într-un bol uleios şi lasă-l la crescut într-un loc cald. După ce a luat în volum, frământă-l din nou şi băte-l pentru a scoate aerul. Înainte de a-l aşeza în tavă, rostogoleşte aluatu în seminţele de dovleac şi mai lasă-l să crească pentru 40 de minute. Dă-i o formă alungită şi aşează-l într-o tavă cu foaie de copt. Crestează-l pe mijloc cu un cuţit umezit şi dă-l la cuptor pentru 30-40 de minute, până  vezi că se rumneneşte, şi gata! Pâine cu seminţe în câţiva paşi simpli.

Sursă foto: www.wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment