Optimismul vindecă

Optimismul vindecă și îți oferă șansa să fii altceva în viață.

Ți s-a întâmplat vreodată să te trezești și să spui: „Oh, nu! Iar e luni dimineață. Nu vreau să mă dau jos din pat. Este prea devreme, am prea multe de făcut și am nevoie de o vacanță. Sau măcar de o pauză.”?

Cred că fiecare dintre noi s-a confruntat cu accese de proastă dispoziție la un moment dat, însă asta înseamnă doar că ai nevoie de puțină liniște pentru a-ți pune gândurile în ordine. Sau de o doză de optimism.

Optimismul se transmite genetic sau cel puțin așa susțin specialiștii, că există unii fericiți care au moștenit de la părinți genele care fac să aibă loc în creierul lor acele reacții care produc endorfine, hormonii fericirii. Secretul lor? Văd în orice piedică o oportunitate, se refac mai ușor după o despărțire, iar în ultimă instanță, sunt mai sănătoși fizic datorită conținutului scăzut de cortizol, hormonul stresului. Din fericire, optimismul se învață și există studii concrete pentru a dovedi acest lucru.

Sonia Liubomirsky este o cercetătoare americană de origine rusă, în prezent profesoară de psihologie la Universitatea din California și lucrează la câteva studii asupra fericirii. Pentru unii, poate că pare un subiect metarofic, însă este cât se poate de concret.
Întrebarea tuturor: Cum ajungem la fericire? Sau ce înseamnă fericirea? Liubomirsky susține că optimismul este unul din atributele corelate cu fericirea și că acesta se cultivă dacă nu face parte din trăsăturile noastre înnăscute. Conform studiilor realizate de Liubomirsky, există un procent de 40% care ține strict de ceea ce suntem noi în stare să facem pentru a obține fericirea. Regula de bază: tot ceea ce presupune un efort, nu este natural, deci nu te face fericit. Și vă dau un exemplu actual: câți studenți ajung să urmeze cursurile de economie, doar pentru că așa le-au sugerat părinții? Că de acolo se câștigă bani frumoși și pe deasupra, te alegi și cu o funcție demnă de tot respectul. Dar pe aceștia cine-i întreabă dacă le-ar plăcea să facă altceva? E clar că pentru bani trebuie să muncești până îți iese pe ochi, ideal ar fi să ai o activitate care nu implică efort psihic, iar asta nu este posibil decât dacă îți încarci bateriile făcând ceea ce îți place. Este ideal, dar nu imposibil. Și dacă știi să faci asta, vei fi mai sănătos, mai fericit și cu o probabilitate mai mică să suferi vreodată de depresie sau anxietate, singurătate sau invidie.

optimismul-vindecaCum vindecă optimismul?

1. Înainte să adormi, trimite-i un mesaj subconștientului tău și vei vedea ce putere miraculoasă poate avea în acțiunile tale. Dorește-ți cu adevărat să faci un lucru și vei putea face asta. (Și vorbesc despre lucruri plauzibile, nu despre câștigul la jocurile de noroc).

2. Analizează-ți gândurile. Ți s-a întâmplat vreodată să ieși pe ușă și să-ți spui că vei pierde autobuzul sau că îți va merge prost în ziua respectivă? Să nu te miri când acest lucru se va întâmpla pentru că sunt doar rezultatele gândurilor tale.

3. Optimismul nu este o gândire superficială, ci o credință. În general, toate experiențele sunt rezultatul unor dorințe care nu s-au împlinit. Dacă toată atenția ta este focusată pe probleme, subconștientul tău reacționează ca atare.

4. Crede în idealurile tale. Sunt sigură că ți s-a întâmplat cel puțin o dată să ai o idee și să fii entuziasmat de ea, însă atunci când ai împărtășit-o cu alții, ți s-a năruit orice speranță. Lucrurile nu funcționează așa. Optimismul și încăpățânarea să faci lucrurile așa cum consideri tu că este corect, îți vor aduce rezultatele dorite. Și îți propriul meu exemplu: am ajuns să lucrez într-o instituție bancară după finalizarea studiilor (era un adevărat chin să fac asta și mi-am dat seama târziu, însă optimismul m-a făcut să văd partea bună a lucrurilor). Întâmplător, m-am uitat pe un caiet de amintiri, pe care îl aveam de la 12 ani și mi-am amintit că îmi plăcea să scriu. Așa că, am făcut site-ul și am dormit cu laptopul în brațe până când am învățat să fac bani din ceea ce îmi plăcea. Să vă mai spun că nu mă credea nimeni că se pot face bani din așa ceva?

5. Învață să ai așteptări și emoții pozitive, iar gândurile tale vor deveni realitate.

Optimismul chiar vindecă: sunt atâtea cazuri de oameni care cred că suferă de vreo boală și ajung să se îmbolnăvească doar pentru că nu au încredere în forța lor interioară și tot atâtea cazuri de oameni care ajung să sufere de depresie pentru că se lasă pradă unui sistem bolnav, fără să-și găsească micile bucurii ale vieții.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment