Oamenii devin mai proști

Cercetătorii susțin că oamenii devin mai proști, conform statisticilor din ultimul secol.

Se pare că pe măsură ce tehnologia avansează și apar gadgeturi tot mai inteligente, oamenii devin mai proști. Specialiștii spun că există câteva explicații pentru acest fenomen, însă cea mai pesismistă teorie este aceea că oamenii și-au atins deja limita maximă de inteligență.

Oamenii-devin-mai-prostiÎntre anii 1930-1980, nivelul mediu de IQ a crescut în Japonia, Danemarca și Statele Unite cu 3 puncte, imediat după ce războiul s-a sfârșit. Fenomenul a fost numit efectul Flynn și a fost explicat prin creșterea nivelului de trai.

Educația mai bună și-a spus și ea cuvântul în această perioadă, conform spuselor lui James Flynn, de la Universitatea din Otago.

În prezent, efectul Flynn se apropie de sfârșit, cel puțin în țările dezvoltate, iar coeficientul de inteligență a început să scadă.

În timp ce James Flynn susține că educația este soluția și că totul este doar o problemă temporară, alți oameni de știință sunt mai pesimiști, susținând că este vorba despre un declin intelectual genetic.

Unii cercetători spun că problema este la persoanele care aleg să aibă mai puțini copii, astfel că noile generații sunt formate din oameni cu un coeficient intelectual mai scăzut.

Richard Lynn, psiholog la Universitatea din Ulster, susține că IQ-ul oamenilor a scăzut cu un punct în numai 50 ani (1950-2000), însă dacă tendința se menține, oamenii vor mai pierde cel puțin un punct până în anul 2050.

Un alt aspect important pe care specialiștii l-au observat este viteza de reacție a oamenilor, fiind mult mai lentă decât în epoca victoriană.

Concluzia îi aparține profesorului de psihologie la Universitatea din Amsterdam, Nijenhuis. Acesta a realizat 17 studii despre inteligență, între anii 1884-2004. În cadrul acestor studii, subiecții erau monitorizați pentru a se vedea cât de repede apasă pe un buton după ce au primit în prealabil un stimul.

Astfel, dacă în secolul al XIX-lea, viteza de reacție era de 194 milisecunde, în 2004 a crescut până la 275 milisecunde. Nijenhuis susține că viteza de reacție arată de fapt rapiditatea procesării informației, adică nivelul de inteligență.

Despre occidentali se spune că au pierdut deja în medie 14 puncte IQ din perioada victoriană și până în prezent.

În concluzie, specialiștii susțin că oamenii devin mai proști și cu toate acestea, se continuă un proces tehnologic care pare că ne duce către aceste teorii.

Sursa: Daily Mail

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment