Nu, bărbații nu sunt datori să încerce!

Citisem zilele trecute un articol care se numea „Bărbatul e menit și dator să încerce” și ieri aud la televizor aceeași poveste. Din nou. Dau statul de doamnă la o parte și zic că sunteți tâmpiți. Toți cei care susțineți că bărbatul are dreptul să încerce, că de aia e bărbat și toate cele care au o problemă cu femeile care acceptă să ridice coada și nu cu bărbatul care calcă strâmb.

Bărbații nu sunt datori să încerce. PUNCT.

În schimb, sunt datori să aibă grijă de ceea ce au acasă. Sunt datori să-și respecte femeia pe care au pus mâna, sunt datori să muncească pentru relația lor, sunt datori să cadă în gol, dacă e nevoie. Pascale Piquet a numit asta Sindromul Tarzan. Adică oamenii aceia, femei și bărbați, care suferă de o dependență afectivă atât de mare, încât nu pot da drumul la o liană până nu pun mâna pe alta. De aia zic că sunteți datori să cădeți în gol, dacă e nevoie. Așa e just. Și față de propria persoană și față de omul de lângă tine.
Când spui și admiți cuvintele astea „Bărbatul e dator să încerce„, iartă-mă, dar îți cauți scuze. Fie pentru neputința ta de a te despărți cu respect, fie pentru neputința de accepta că bărbatul calcă strâmb și e singurul vinovat pentru asta.
Bărbații sunt datori să încerce când sunt singuri și cam atât. Mai departe putem vorbi despre probleme emoționale grave. Probleme care afectează întotdeauna mai mult de o persoană.

Nu femeia care ridică coada este vinovată, ci bărbatul care încearcă

O femeie care acceptă un bărbat deja angajat într-o relație are probleme serioase. Dar și mai serioase sunt problemele celui care, deși are o femeie acasă, încearcă și cu alta. Cât de nefericit trebuie să fie ca să facă asta? Cât de laș trebuie să fie ca să facă asta? Da, de multe ori, vorbim despre lașitate. Să n-ai curaj să vorbești cu tine însuți, să n-ai curaj să vorbești cu femeia despre care se presupune că o iubeai cândva? Să n-ai curaj să repari lucrurile înainte să se strice iremediabil? Asta e lașitate! Sigur că există femei care nu știu sau nu vor să-și înțeleagă bărbatul, sigur că există femei care reacționează greșit când primesc reproșuri, dar să nu uităm despre Sindromul Tarzan și găurile afective.

Încetează să mai crezi că bărbatul e dator să încerce! Asta dacă nu cumva e burlac, desigur. Nu e normal, nu e sănătos, nu e corect.

Dacă încă simte nevoia să încerce, nu ți-e clar că nu ești ce trebuie pentru el?

Dacă încă simte nevoia să încerce, nu ți-e clar că stai pe un teritoriu minat, gata de explozie?

Dacă încă simte nevoia să încerce, nu ți-e clar că timpul tău prețios este ocupat de o persoană care nu merită?

Dacă încă simte nevoia să încerce, nu crezi că într-o bună zi te vei alege cu răni pe care nu ți le mai poate vindeca nimeni?

Bărbatul e dator să te facă fericită, așa cum și tu îi ești datoare. Bărbatul e dator să te respecte, așa cum și tu trebuie să-l respecți. Bărbatul e dator să te ridice, așa cum și tu trebuie să-l susții. Bărbatul e dator să te respecte, așa cum și tu trebuie să-l respecți. Atât de simplu e și totuși atât de complicat pentru mulți.

Cu drag și fără ironie,
Cosmina

Leave Your Comment