Modalităţi de vopsire a ouălor de Paşte

oua vopsite

Cum poţi decora ouăle de Paşte

Alături de cozonaci, pască şi drob, ouăle vopsite fac parte din tradiţia culinară de Paşte. Iniţial obiceiul de decorare a ouălor presupunea doar vopsirea acestora în nuanţe de roşu, însă treptat gama de culori destinate vopsirii s-a mărit şi au apărut tehnici de decorare tot mai ingenioase, spre bucuria celor mici, dar şi a adulţilor creativi.
Vopsirea într-o singură culoare este un proces relativ simplu şi presupune spălarea, fierberea şi introducerea ouălor într-un amestec de apă fierbinte, colorantul specific şi oţet pentru fixarea culorii. Culoarea cojii influenţează nuanţa rezultată, ouăle cu coaja albă ieşind mai deschise.

Decorarea ouălor cu forme de frunze

Pentru a decora ouăle cu frunze sunt necesare, pe lângă cele menţionate mai sus, una sau două frunze de pătrunjel sau leuştean pentru fiecare ou, un dres subţire tăiat în bucăţi pe lungime şi câteva elastice, acestea din urmă fiind opţionale. După fierberea ouălor se lasă puţin să se răcească pentru a putea fi manevrate mai uşor, se pun frunzele pe ou şi se îmbracă într-o bucată de dres şi se strânge la ambele capete pentru a împiedica miscarea frunzelor. Capetele trebuie înodate, dacă aveţi dexteritate, sau pot fi prinse cu elastice la ambele, şi se scufundă în vopseaua cu apă şi oţet pentru câteva minute. Când scoateţi ouăle lăsaţi-le să se usuce complet pentru a le putea scoate din dres fără să stricaţi desenul.

Ouă în degrade

oua vopsiteExistă două modalităţi în care se poate obţine efectul de degrade, pe fiecare ou în parte sau pe un număr mai mare de ouă. Pentru a decora fiecare ou în acest mod trebuie folosită o cantitate mai mică de apă, ouăle trebuie poziţionate vertical în recipient şi la interval de câteva minute completat amestecul cu mai multă apă. Treptat, vopseaua se diluează şi oul rezultat va avea nuanţe diferite.
Pentru a rezulta un efect ombre pe mai multe ouă e suficient să lăsaţi fiecare ou în vopsea, pe rând, perioade diferite de timp, iar ouăle vor avea culoarea cu atât mai intensă cu cât au fost lăsate mai multe minute.

Ouă decorate cu dantelă

Procesul este similar cu cel în care se folosesc frunze pentru decor. Alegeţi câteva fâşii de dantelă, înfăşuraţi-le pe ou pentru a obţine modelul dorit şi legaţi-le sau prindeţi-le cu elastice. După vopsire aşteptaţi ca ouăle să se usuce pentru a putea desprinde dantela fără a strica desenul.

Decorarea cu ajutorul benzii adezive

Folosind bandă adezivă, tăiată în funcţie de lăţimea dorită, se pot obţine forme geometrice, linii şi cercuri care pot rămâne de culoarea cojii sau pot fi vopsite într-o nuanţă mai deschisă. După ce lipiţi formele pe care le doriţi, vopsiţi oul, aşteptaţi să se usuce şi desprindeţi banda adezivă. Dacă doriţi să coloraţi şi zonele acoperite de bandă, reintroduceţi oul în vopsea.
Tot cu ajutorul benzii sau a unor autocolante puteţi obţine şi forme de animale sau litere pe care să le lipiţi pe ou înaintea vopsirii pentru a crea mesaje personalizate pentru cei dragi.
Decorarea în aceste moduri este uşor de realizat cu puţină îndemânare, iar dacă vă decideţi să încercaţi vreo tehnică, nu uitaţi, cei mici sunt adesea nerăbdători să dea o mână de ajutor când vine vorba de colorat.

Sursă foto: wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment