Mirosuri care provoacă dureri de cap

Este cunoscut faptul că oamenii care suferă de dureri de cap se raportează în mod constant la factorii de mediu, precum vremea, zgomotul, expunerea la lumină, altitudinea. De asemenea, și mirosurile pot declanșa dureri de cap. Aproximativ 40-50% dintre cei care suferă de dureri de cap simt o modificare a simțului olfactiv în timpul unei migrene. Deși sensibilitatea la mirosuri nu a fost studiată la fel de mult ca o cauză precum sensibilitatea la lumină, aceasta are loc de multe ori și provoacă disconforturi pentru cei care o experimentează. Pentru unele persoane, schimbarea simțită înseamnă creșterea minoră a capacității de a mirosi lucrurile de la distanță. De cele mai multe ori, cei care suferă de aceste dureri de cap se plâng că mirosul îi face să se simtă mai rău în timpul unei migrene.

Mirosuri-care-provoacă-dureri-de-capCe mirosuri pot declanșa în mod obișnuit dureri de cap?
Sensibilitatea la miros este comună populației din toată lumea și se poate manifesta ca o durere de cap -mai exact, o migrenă- la cei care sunt predispuși. Un studiu realizat în Italia a constatat că 46% dintre tinerii lucrători din magazinele alimentare au raportat că se simțeau rău după ce fuseseră expuși anumitor substanțe chimice, cu dureri de cap ca cele mai întâlnite simptome. Mirosurile cele mai problematice analizate în studiu au fost gazele de eșapament și pesticidele. Alte mirosuri comune au fost de asemenea raportate ca declanșatorii migrenelor, printre care se numără și parfumurile, alimentele, fumul de țigară, asfaltul, mocheta, diluanții, vopselele, detergenții și combustibilii.

Cum pot provoca mirosurile dureri de cap?
Aceasta este o întrebare complexă, deoarece migrenele în sine sunt procese medicale complicate. Există două etape ale sensibilității chimice, primul stadiu implicând pierderea toleranței pentru un miros chimic, iar al doilea stadiu provocarea unei dureri de cap la re-expunerea la substanța chimică torelată anterior. Acest lucru este similar cu un răspuns alergic, în care intoleranța unei persoane pentru o substanță poate apărea după o singură expunere sau după mai multe expuneri.

Ce se întâmplă în timpul unei dureri de cap?
Mirosul poate juca un rol în declanșarea migrenelor, dar poate fi, de asemenea, o parte din atac în sine. În timpul unei dureri de cap, este posibil să fi observat un simț olfactiv mai puternic sau dorința de a evita un miros. Un studiu realizat de un grup de cercetători italieni (Zanchin et al) a constatat că aproximativ 40% dintr-un eșantion de 800 de pacienți cu migrene au raportat că nu au putut tolera anumite mirosuri în timpul unei migrene. Mirosul neplăcut cel mai comun a fost cel de parfum, urmat de produsele alimentare și de mirosul de țigară.

TIPS
Amintește-ți de sensibilitatea pe care o ai la diferite mirosuri, deoarece soluția prevenirii unei dureri de cap este evitarea acelor declanșatoare.
1. Fă-ți un jurnal în care să analizezi ce mirosuri îți provoacă migrene.
2. Notează în telefon sau în agendă orice miros perceput înainte sau în timpul unei dureri de cap, pentru a vedea dacă poți să faci anumite conexiuni între mirosuri.
3. Consultă-te cu medicul de familie și fii sincer cu privire la dezvăluirea mirosurilor care simți că îți declanșează dureri de cap.
4. Încearcă să îmbunătățești locurile înconjurătoare. De exemplu, dacă ai realizat că anumite parfumuri îți provoacă problema, încearcă să vorbești cu șeful sau cu partenerul despre posibilitatea unui loc în care să nu pătrundă mirosurile parfumurilor. Evită situațiile sociale cu persoanele care fumează, dacă fumul de țigară este un potențial declanșator.

 

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment