Medicii și sistemul mi-au distrus sora și întreaga familie

Cosmina Tudosa

Am trăit 30 de ani în rușine fără să-mi dau seama cât de manipulată am fost. Și eu și părinții mei. Sau cel puțin, ăsta mi-e sentimentul acum.

Când eu aveam 13 ani și soră-mea 12, a început calvarul. Un coșmar despre care acum cred cu tărie că nu trebuia să fie al nostru. Până la 12 ani, lucrurile stăteau în felul următor: am mers împreună la aceeași grădiniță, am dormit în același pat, mâncam din aceeași farfurie, dacă primea ea ceva, iar eu nu eram acasă, mânca jumătate și cealaltă jumătate o primeam când ne vedeam. Dacă eu tăiam perdelele prin casă pentru rochiile păpușilor, ea îmi aducea ața și acul. Dacă mă speriam noaptea, ea mă lua în brațe și se juca cu părul. Nimic anormal într-o relație pe care trebuia s-o aibă două surori. Singurele ei defecte erau vorbirea și kilogramele în minus. Părea cu 1-2 ani mai mică decât era, iar pentru a vorbi avea nevoie de logoped. Mai târziu, logopedul ei aveam să fiu eu. Asta până când a fost refuzată după primul semestru de școală. La vremea aceea ne-am spus că asta e, ne vom descurca noi cumva. Au mai trăit și alții care nu știau să scrie și să vorbească, de ce n-ar face-o și ea?

După un RMN și-o consultație de câteva minute i s-a prescris Rispolept. Acum aflu că e un medicament pentru schizofrenie acută și cronică sau alte episoade psihotice, în care pot exista simptome pozitive (halucinații, delir, ostilitate, suspiciune) și/sau simptome negative (aplatizare afectivă, înstrăinare socială, vocabular redus). În afară de vocabular redus, nici vorbă de altceva. Schizofrenia e diferită de encefalopatie. Halucinații, aplatizare afectivă? Nici vorbă de așa ceva.
Reacții adverse de la Rispolept: insomnie, agitație, anxietate, cefalee, oboseală, ejaculare și orgasm, rinită, încețoșarea vederii, rash, bradikinezie, aktistie, distonie acută, tahicardie, hipertensiune, neutropenii. De asemenea, duce la creșterea dependenței de doză a concentrației plasmatice de prolactină, de unde apar dereglări ale ciclului menstrual, amenoree, galactoree și ginecomastie.
La 12 ani, când apar atâtea schimbări hormonale, să-i recomanzi unui copil un astfel de antipsihotic? Cu atâtea reacții adverse? Medicii au făcut-o, iar noi am acceptat. Evident, odată cu medicamentul-minune, starea ei s-a înrăutățit. Începuseră agitația, insomnia, anxietatea. Simptomele (reacțiile) de mai sus.

Din informațiile găsite pe internet, nu există experiență în cazul adminisrării acestui medicament copiilor sub 15 ani. Asta acum, în 2017, însă atunci eram în 2000. Mă gândesc că informațiile erau și mai puține. Cu toate astea, cineva și-a pus parafa pe-o hârtie.

În următorii ani, deveniseră dependentă de antipsihotice. Așa că a urmat XANAX.

Celebrul medicament care susține somnul și reduce anxietatea. Parcă sună mai bine decât Rispolept! Doar că… este interzis administrarea acestui medicament copiilor sub vârsta de 18 ani. Medicul a omis să ne spună asta. Aveam să aflăm în numai câteva ore de la administrarea unui sfert de pastilă. Ne-a fost teamă să-i dăm mai mult și bine am făcut.

Cu un sfert de pastilă n-a dormit și n-a mâncat 3 zile. Tot atâtea zile a avut și halucinații. Cu un sfert, nu cu una cum ne-a fost recomandat.
Reacțiile adverse din prospect: nervozitate, agitație, insomnie, smucire, tremurături, spasme, slăbiciune la nivelul mușchilor, halucinații, gânduri anormale, hiperactivitate. Ea le-a avut pe toate. Din nou îmi pun aceeași întrebare: cum poate o pastilă care are rolul de a-ți oferi un somn mai liniștit să obțină contrariul sau chiar mai rău?

Azi am fost la medic iar. (întotdeauna altul, poate, poate găsim unul bun, însă azi m-am convins. E ceva greșit cu medicii psihiatri).
Tiaprida 100 și Carbamazepină

Tiaprida PMCS 100 mg: medicament care acționează asupra funcțiilor mentale și are un efect pozitiv asupra formelor grave de mișcări involuntare și anormale ale pacientului. Din nou, soră-mea n-are așa ceva.
În prospect spune că e destinat tratamentului de scurtă durată al tulburărilor de comportament al vârstnicilor sau pentru alcoolismul cronic, inclusiv pentru sevraj. Are rost să mai spun încă o dată că nu e cazul de așa ceva? Sau poate că afecțiunile astea au ceva în comun cu encefalopatia ei și sunt eu imbecilă. Poate îmi răspunde medicul psihiatru care a scris “rețeta”.
Efecte adverse: tremurături puternice (păi nu se presupune că tratează tremurăturile?), insomnie, somnolență, epuizare, spasme, agitație, secreția de lapte de către glanda mamară, rigiditate la nivelul gâtului, tulburare de ritm a inimii care poate pune viața în pericol și poate determina stop cardiac și moarte subită.
Mama n-a fost informată cu privire la aceste efecte adverse. Din nou.

Carbamazepină LPH: aparţine unui grup de medicamente numite antiepileptice (medicamente pentru convulsii). Datorită modului de acţiune poate fi utilizată şi pentru alte boli. Bun. Epilepsie nu e cazul, însă care sunt “alte boli”? În prospect scrie vag “crize maniacale din cadrul tulburărilor afective bipolare şi anumite tipuri de depresie şi în sindromul de sevraj alcoolic”. Nu știu dacă encefalopatia cronică infantilă are vreo legătură cu tulburările afective bipolare, dar să spunem că pare mai aproape de adevăr decât cele de mai sus.
Efecte adverse: gânduri de auto-vătămare sau de sinucidere (păi cel mai nasol lucru de care suferă un bipolar poate fi gândul suicidal, deci ce tratează în cazul bipolarilor dacă medicamentul are aceleași efecte adverse?), afte, vânătăi sau sângerări inexplicabile, teste hepatice anormale (pot fi semne ale unei afectări multi-organ), scădere a numărului de celule albe din sânge (leucopenie), pierdere a echilibrului, scădere a numărului de plachete sangvine, responsabile de coagularea sângelui, creştere a anumitor celule albe din sânge numite eozinofilie, erupţii severe pe piele (sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermică toxică). Aceste erupţii pe piele, care pot pune viaţa în pericol, sunt adesea însoţite de simptome asemănătoare gripei: febră, dureri de cap sau dureri în corp.
Acestea sunt câteva din efectele adverse, care sunt FOARTE FRECVENTE. Apar la 1 din 10 pacienți.

Există cazuri mai grave decât soră-mea, asta e clar. Sunt convinsă că există și alții, la fel ca noi, care au încercat “medicamentele minune” și au realizat că “ceva” n-a fost în regulă. Acum stau să mă întreb de ce naiba să prescrii astfel de mizerii, care, din punctul meu de vedere, duc la distrugerea organismului și a stării psihice? E o întrebare retorică, evident. Știu. Pentru că sunt al naibii de scumpe, pentru că există indivizi care se îmbogățesc de pe urma lor și pentru că “sistemul” n-are nevoie de oameni cu nevoi speciale.

Americanii, care sunt cu mult în fața noastră când vine vorba despre asemenea “probleme de societate” au legalizat canabisul sau cânepa (așa cum o știe toată lumea) încă din 1996.

Dacă scârbele din România ar fi făcut același lucru, poate nu s-ar fi ajuns aici.

Efecte adverse canabis: schimbarea percepției, dificultăți de concentrare, somnolență, lipsă de inhibiții, calmarea stărilor de rău, apetit crescut, poftă de dulciuri, ochi roșii, somnolență, tendința de a uita.
Faceți voi COMPARAȚIE cu cele de mai sus. Unde este pericolul de moarte subită? Nicăieri.
Sigur, cânepa era ieftină și se găsea pe orice câmp. Cine ar mai fi făcut bani din asta? Cum ar mai fi scăpat societatea de copiii cu nevoi speciale?

Mai jos vă las un exemplu. Copilul suferă de autism și are episoade de auto-agresivitate:

Am dormit până acum, dar m-am trezit!

Ce e de făcut? Nu MAI ASCULTAȚI MEDICII, NU MAI ASCULTAȚI SISTEMUL. Cei care treceți prin situațiile astea, știți că nu există centre în România, unde îi puteți ajuta cu terapie. Uniți-vă între voi și faceți ONG-uri. Ca soră-mea sunt mii și poate mai rău, așa cum e cazul de mai sus. Dacă n-aveți curaj să ieșiți și să vorbiți, lucrurile nu se vor schimba.

Eu abia acum încep.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment