Mâncare de linte de post – Rețetă rapidă

linte

Lintea are o mulțime de beneficii pentru sănătate și nu e de mirare că a câștigat atât de mult teren și în bucătăriile din Europa. Lintea este o sursă importantă de antioxidanți (apără organismul de cancer și îmbătrânire), de fibre solubile și insolubile (ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare), de minerale (fosfor, fier, zinc și magneziu) și vitamine (B1, B2, B3, B5, B6 și B9).
Iată numai câteva motive pentru care ar trebui să consumi lintea mai des! Și unde mai pui că este una dintre leguminoasele cele mai ușor de digerat?

Iată o rețetă de post cu linte

1. Mâncare de linte de post 4 porții

Ingrediente
– 400 grame de linte uscată
– 2 linguri de ulei de floarea soarelui
– 2 cepe medii albe
– 1 ardei roșu (opțional)
– 1 morcov
– 1/2 linguriță de chimen
– 4-5 căței de usturoi
– 1 linguriță boia dulce
– 250 ml de suc de roșii
– sare și piper

Mod de preparare:
Lintea uscată se spală în apă rece de 4-5 ori, apoi se pune într-o oală cu apă rece (cât să o acopere) cu o linguriță de sare. Se pune la fiert, iar în momentul în care apa ajunge la fierbere, lasă focul mediu și mai așteaptă să fiarbă timp de 15 minute.
După ce a fiert lintea, las-o într-o strecurătoare la scurs. Atenție! Lintea nu trebuie să se facă terci.
Următorul pas este sosul pentru această mâncare de linte. Toacă mărunt cepele, zdrobește 3 căței de usturoi, iar morcovul și ardeiul se toacă în cubulețe. Într-o tigaie adâncă se pune ceapa la călit (până devine translucidă), se adaugă morcovul și usturoiul și se condimentează cu sare. Se amestecă timp de 2-3 minute, apoi se adaugă ardeiul și o jumătate de linguriță de chimen. Se mai călește timp de 3 minute, amestecând cu o lingură de lemn pentru a nu se prinde de tigaie. La final, se stinge sosul cu 200 ml de apă caldă, se mai adaugă o linguriță de boia dulce și sucul de roșii. Se completează cu sare și piper negru măcinat (după gust).
Se reduce flacăra de sub crațită și se lasă la fiert timp de un sfert de oră (până când sosul mai scade, iar morcovul se înmoaie). Dacă îți dorești să echilibrezi aciditatea roșiilor, adaugă puțin zahăr (un vârf de cuțit, nu mai mult). După cele 15 minute poți adăuga lintea fiartă și scursă. Se amestecă cu grijă cu o lingură de lemn și mai lași să fiarbă totul timp de două minute. La final se adaugă cei doi căței de usturoi rămași.
Această rețetă se servește caldă, de preferat cu pâine de casă. Pentru o experiență culinară de neuitat, nu uita să bei și un pahar de vin roșu.

Care este rețeta ta preferată?

Leave Your Comment