Lupus – Afla tot ce nu stiai despre boala Lupus

Lupus – Afla tot ce nu stiai despre boala Lupus

Lupus este inflamatia cronica determinata de o boala autoimunitara. Bolile autoimunitare ataca tesuturile organismului de catre propriul sistem imunitar.

Lupus este boala care poate deteriora orice parte a organismului incepand cu pielea, incheieturi, pana la organele interne.

Foarte important de stiut este ca “lupusul” nu este contagios, nici macar prin relatii intime. Pentru ca este o boala autoimuna, marea majoritate fac confuzie intre lupus si HIV, ceea ce este gresit fiindca HIV face ca sistemul imunitar sa ajunga inactiv, pe cand avand LUPUS, sistemul imun este superactiv.

Lupus afecteaza in general femei cu varste cuprinse intre 15-44 ani, dar si barbati si copii.

Simptome care indica lupus:

– Eruptia cutanata la nivelul fetei, in forma de fluture  (Seal este un artist care a avut Lupus);
– Iritatii a pielii cu coji in forma unor discuri;
– Ulcer la nivelul gurii;
– Artrita – dureri ale articulatiilor;
– Pleurita – inflamare a membranei plamanilor sau a membranei din jurul inimii, ceea ce duce la dificultati respiratorii;
– Existenta proteinelor si a celulelor in urina;
– Convulsii/psihoza;
– Anemie (numar mic de cellule rosii in sange), leucopenia – numar mic de celule albe in sange, limfopenia – numar mic de celule limfatice.
– Prezenta anticorpilor specifici;
– ANA (anti-nuclear) anticorpi anormali.

Pe langa astfel de simptome, persoanele cu aceasta boala pot prezenta febra, caderea parului, oboseala extrema, degetele capata o culoare albastruie sau alb la temperature scazute.

Tratamentul in cazul acestei boli, depinde de gravitatea simptomelor. Pentru cei care prezinta simptome usoare li se administreaza un tratament intermitent cu antiinflamatoare. Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt utile pentru reducerea inflamatiilor si a durerilor musculare, articulare si ale altor tesuturi. Astfel de medicamente sunt: aspirina, ibuprofenul (Motrin), naproxen (Naprosin) si sulindac (Clinoril).

Corticosteroizii au efectul de reducere a infectiilor si de restabilire a imunitatii ceva mai puternic decat antiinflamatoarele nesteroidiene. Acestia sunt indicati mai ales atunci cand sunt afectate organele interne. Din pacate, corticosteroizii au efecte secundare grave atunci cand sunt administrati in doze mari si pentru o perioada lunga de timp, astfel ca doctorii vor monitoriza cu atentie activitatea bolii pentru a putea prescrie cea mai mica doza eficienta posibila. Printre aceste efecte se numara cresterea in greutate, subtierea oaselor si a pielii, aparitia unor infectii, diabetul, umflarea fetei, cataracta si chiar necroza articulatiilor mari.

De retinut!
Cu cat sunteti diagnosticat mai repede, cu atat mai usoara va fi vindecarea bolii.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment